В седмия месец вече едно от любимите занимания на бебето е да играе с мама, тати, братя и сестри. Добре е игрите, които играете с бебето да са съобразени с възрастта му, за да могат те да бъдат интересни и полезни за него. В тази възраст е възможно детето да започне да се увлича от електронните устройства и телевизора. Отложете игрите с тях колкото е възможно повече.

 

Подходящо занимание за тази възраст е слушането на музика. Пуснете на бебето ритмична музика. Стимулирайте го да танцува с вас. Разлепете големи контрастни картинки в ярки цветове в стаята на бебето. Ако са залепени съвсем леко ще стимулирате бебето да ги отлепя и къса с пръстите, което ще развие фината моторика. Показвайте му такива картинки и от книжки. Сами също можете да си направите книжка като върху картони залепите цветни картинки на играчки, животни, деца и т.н.


 

Продължавайте да слагате бебето пред огледало. Сега вече можете да му показвате не само вашето и неговото отражение, но и тези на леглото му, любимата играчка, чехлите на мама и т.н.


Разнообразете играчките с такива, които реагират на действията му: пищят при стискане, изскачат при отваряне, пеят при натискане на бутон и т.н. Играйте на игри, с които бебето може да види резултат от своите действия – като натиснем ключа, лампата светва, когато бутнем играчката от леглото, тя пада на земята. Говорете и обяснявайте всички тези действия. Тези игри ще са интересни за бебето и е възможно да иска да ги повтаряте многократно.

 

Дайте на бебчо малка топка (но не толкова, че да може да я постави в устата) и детска кофичка или тенджерка. Покажете му как топката пада в съда, когато я пуснете. Освен това при падането си топката издава звук, който ще заинтригува мъничето. То ще пуска топката отново и отново.


Скрийте играчка под одеялото и го оставете да я търси. Похвалете го, когато я намери. В началото я крийте така, че то да вижда къде я слагате и му помагайте да я търси.

 

Можете да дадете на бебето да рисува с пръстчета върху кухненския плот или голяма хартия с плодово, зеленчуково пюре или каша. Покажете на бебето как да направи отпечатък на дланта си.