Играта е изключително важна за бебето. Тя е толкова важна, колкото ежедневната хигиена и храненето. Благодарение на игрите бебето се развива физически, емоционално и психически. Отделяйте всяка свободна минута за игри с мъничето.

 

Не забравяйте за движението на бебето. Тъй като то започва да ходи по малко, позволете му да го прави понякога босо или по тънки чорапки. Осигурете подходящо място, където е безопасно и топло и бебето може да ходи босо. Желателно е бебето да ходи по различни повърхности: по гладък под, по гумена постелка, по мек килим по грапава подложка и т.н. А когато климатичните условия позволяват и по пясък, по трева и по пръст.


 

Всичко това е изключително полезно за формиране на тактилна чувствителност, за правилното оформяне на стъпалата, а също и за закаляване на детето. Но не забравяйте и за обувките. Те трябва да са удобни, с твърда и стабилна пета, ортопедична подметка, от естествени материали и да съответстват на детските крачета.

 

Правете босите разходки под формата на игра. В началото на бебето може да не му е особено приятно да ходи по студената трева или по мокрия пясък, но ако го правите играейки то със сигурност ще свикне и ще ходи с удоволствие по различните повърхности.

 

Играта с кукли и плюшени животни също е много подходяща в тази възраст. Нахлузете на ръчичката на бебето кукла ръкавица, нека си поиграе с нея. Покажете му как може да накара куклата да се движи. Добавете към играчките такива, които може да се управляват – колички, навиващи се играчки и т.н.

 

Продължавайте да играете с топка. Сега можете да научите мъничето да отбива топката не само с ръце, но и с крака.

 

Насипете в пластмасови купички различни продукти – малки бисквитки, ориз, царевични ядки и покажете на бебчо как може да ги пресипва от една купичка в друга. На тази игра можете да играете на кухненската маса. Напълнете бутилки с бобени зърна с различен цвят. Това се оказва изключително забавна играчка за бебето. Позволете му да отваря капачките на бутилките, да изсипва бобчетата и да ги прибира отново в бутилката.