Не спирайте да изненадвате бебето си с нови, различни и забавни игри всеки ден, те ще помогнат неговото физическо и психическо развитие.

 

Дайте възможност на малкия човек да опознае различните повърхности. Можете да изработите кубче като облепите стените му с различни материи: пух, козина, гладка кожа, гланцова хартия, кадифе, коприна, трико и т.н. Давайте му да ги пипа последователно и му обяснявайте особеностите на всяка материя и разликите между тях.


 

За формиране на понятие за пространствено разположение на обектите можете да сложите играчка в прозрачна пластмасова кутия. Бебето ще се учи да стига до играчката не през прозрачната стена на кутията, а отгоре, през отвора ѝ. По-нататък можете да усложните играта като покриете кутията с прозрачен капак.

 

За постепенно приучаване на мъничето към временното отсъствие на родителите му продължете да играете на криеница. Първоначално крийте само главата си под одеяло. По-късно можете да се скриете изцяло под или зад одеялото. Постепенно усложнявайте още повече играта – крийте се в стаята, а след това и извън нея. По този начин бебето постепенно ще свикне с кратките изчезвания на мама и ще знае, че тя в крайна сметка пак ще се появи.

 

За развитие на звуковите ориентировъчни реакции можете да използвате и друг вариант на криеницата. Скрийте под одеяло или възглавница силно тиктакащ часовник или включено радио или телефон. Оставете бебето да го намери като се ориентира по звука.

 

Тъй като десетмесечното бебе много обича да подражава на възрастните, поиграйте с него на играта „Прави като мен“. Изпълнявайте прости движения (вдигайте и отпускайте ръце, пляскайте с длани, потупвайте се по коленете и т.н.) и насърчавайте мъничето да прави като вас. Непременно обяснявайте какво правите и не пропускайте да го похвалите при всеки успех.


На този етап вече може да дадете на мъничето дебели цветни тебешири или моливи и да му покажете как се рисува с тях на хартия, дъска, асфалт. Ако бебето проявява интерес очертайте ръчичката или крачето му, направете същото и с вашата ръка.