Играта е изключително важен елемент от правилното развитие на бебето. За да бъдат максимално полезни, игрите трябва да са съобразени с възрастта на детето.

 

В десетия месец бебето обожава да общува и играе с най-близките си. В тази възраст вече можете да използвате кошарката не само като ограничител на движенията на бебето. Като спуснете една от стените ѝ, можете да получите удобно пространство, нещо като футболна врата, където бебето да хвърля играчките си от малко разстояние. Освен това за бебето ще е забавно да изпълзява през полученото малко стъпалце, да влиза и излиза от кошарата отново и отново.


 

Друга полезна игра за мъничето в тази възраст е да къса хартия. Това съдейства за развитие на движенията на ръката в китковата става, за формиране на пинцетно захващане на дребни предмети и за фината моторика на ръцете. Дайте тази възможност на детето си, като го оставите да къса стари вестници, тетрадки, списания, опаковъчна хартия или хартиени картинки, залепени по стената. Но бъдете внимателни бебето да на напъха откъснатите парчета в устата си, вместо да ги хвърля настана.

 

Играйте с мъничето на кубчета. Може да му хареса да слага едното кубче върху другото. По-нататък то ще успее да нареди и 3 кубчета едно върху друго. Като през цялото време ще разрушава получените постройки.

 

На този етап можете да запознаете бебето с разноцветни кубчета с картинки. Разбира се, засега то няма да може да нареди мозайката с тях. Но цветните кубчета ще развиват чувството му за цветове, тъй като страните им са разноцветни, а кубчетата с различни размери и издаващи различни звуци ще формират понятия за размер, тежина, звучене, тъй като се различават и по тези показатели, а не само по цвят. Варианти на такива кубчета се продават по магазините, но можете да си ги направите и сами.

 

Тъй като бебето обича да слага един предмет върху друг, дайте му да слага един предмет върху друг, дайте му да поиграе с матрьошки или чаши, които могат да се слагат една в друга. Все пак ще е необходима помощта на мама, която да му покаже, че малкият предмет се слага в големия. Не пропускайте да похвалите мъничето при всеки успех.