На двумесечна възраст основната задача на физическото възпитание е да се правят упражнения, които съдействат за изчезването на повишения мускулен тонус на бебето. При това тези процедури трябва да са успокояващи за бебето, говорете му, докато му правите масаж с поглаждащи движения.

 

Гимнастика. От двумесечна възраст можете да започнете да правите гимнастика с прости упражнения. Желателно е упражненията да се изпълняват по време на преобличане, преди къпане и в други удобни моменти, когато бебето е в настроение. Времето, прекарано по корем е много важно за новороденото. Слагайте го по корем преди да сте го нахранили. Сгънатите в лактите ръчички на бебето поставете под гърдите му.


 

Рефлекторно пълзене. Бебето трябва да е по корем. Леко побутнете с ръка ходилата му. Бебето рефлекторно разгъва крачетата и се придвижва напред. След това крачетата отново се сгъват.


Рефлекторно разгъване на гръбначния стълб. Това упражнение е насочено към укрепване на мускулите на гърба. Леко прокарайте палеца и показалеца от двете страни на гръбначния стълб от седалището към раменете. Това предизвиква рефлекторно разгъване на гръбначния стълб. При изпълнението на това упражнение бебето лежи на една страна.

 

Упражнения за стъпалата. Сложете бебето да легне по гръб. С една ръка повдигнете едното му краче, като поддържате с длан прасеца. С другата изпълнете следните упражнения:

 

-    Натиснете с пръст предната част на ходилото, в основата на пръстите. Бебето ще свие пръстите на крачето все едно иска да хване пръста ви;

 

-    Прокарайте пръст по външния край на стъпалото до петата, като леко натискате – така предизвиквате дразнене по цялата повърхност на ходилото, поради което пръстчетата се разперват встрани, а големият пръст се отклонява.

 

Масаж. През втория месец е хубаво да се прави масаж на ръчичките, крачетата, гръбчето и коремчето с леки поглаждания, а също и разтривания.


Закаляващи процедури. Температурата в стаята на бебето трябва да е около 21-22 градуса. Правете въздушни бани не по-малко от 2-3 пъти дневно за по 5-6 минути. Добре е бебето да спи навън поне два пъти на ден.