На тази възраст бебето става любознателно, колкото повече може да се придвижва, толкова по-надалеч ще изпълзи, за да изследва нови територии. Това се отнася за ежедневната домашна обстановка. На ново място мъничето е нащрек, с недоверие се отнася към всичко ново – хора, предмети и т.н.

 

Заради нарасналата двигателна активност и подвижност на мъничето трябва да сте особено внимателни и да го наблюдавате през цялото време. В качеството на опора то може да използва електрически шнур, включен в контакта, поставка за цветя и други неустойчиви предмети. Най-добре е да изнесете от стаята всички вещи, които биха могли да са опасни за бебето. Осигурете му безопасна среда, в която може да пълзи и изследва на воля. Освен това махнете от обсега му всички дребни предмети – копчета карфици, игли, винтчета гайки и други подобни. То вече може да хваща предметите с ръка и да ги пъха в устата, за да ги опита на вкус, при което може случайно да ги глътне.


 

Физическо развитие в осми месец. В края на седмия месец бебето тежи средно между 8.500 и 9000 г. През предстоящия осми месец то ще наддаде около 500 г, а увеличението на теглото за всичките осем месеца е около 5000 г. Дължината на тази възраст е около 67 – 71 см. А през осмия месец то ще порасне с около 2 см. Общото увеличение на ръста до момента е около 19 см. Към края на осмия месец бебето може да има вече две зъбчета, но може да няма и нито едно.

 

Двигателна активност. Малкото съкровище става много подвижно. Бебетата в осмия месец, въпреки че не е задължително, пълзят доста активно макар и по корем. Основната форма на придвижване в тази възраст е бързото преобръщане от гръб по корем. Това става при ясно разграничаване на движенията между раменния пояс и таза – като винт.

 

След като усвои това движение, бебето формира навици за самостоятелно пълзене и сядане. Тук се има предвид, че бебето може да седне само, като преди това е пълзяло. На този етап значително се увеличават възможностите на ръцете. Сладурчето се хваща с ръце, където може и се опитва да се изправя.