В третия месец общуването с бебето става все по-интересно и забавно. Поведението му е все по-осмислено. Усмихва се на всички, гледа в очите, поддържа зрителен контакт, вслушва се в гласа, опитва да произнася звуци, гука в отговор на усмивката и гласа на възрастните. Все по-ясно се разграничават плачът и поведението на мъничето. По разнообразните интонации и мимики вече можете вярно да отгатнете неговите намерения. Когато мрънка и плаче, то прави паузи, очаква реакция от възрастния. Ако не последва това, което бебето иска, плачът става по-настойчив.

 

Възпитание. Когато бебето не спи, можете да го сложите в специална седалка тип шезлонг в легнало положение като самата седалка е леко повдигната. Така то може по-добре да вижда заобикалящите го предмети и ставащото наоколо, а натоварването върху неукрепналия гръбначен стълб е минимално. Седалката можете да обръщате периодично на различни страни, да я премествате от стая в стая. Така мама ще може да свърши нещо, а на бебето ще му е забавно да я наблюдава. Когато играете с мъничето пробвайте да подражавате на звуците, които издава то.


 

Може да се получи много занимателен и весел „разговор“. Научете няколко простички детски песнички и ги пейте, докато занимавате бебето: докато го кърмите, къпете преобличате и т.н.

 

Развиващи игри. Сложете кукла тип ръкавица на ръката си и я движете в различни посоки близо до бебето: нагоре – надолу, надясно – наляво, напред – назад, в кръг и т.н. Можете да пеете и танцувате с куклата, за да развеселите малкото. Сложете на ръчичките на бебето ярки гривни, маншети от плат. То с удоволствие ще ги разглежда и ще изучава ръцете си. Още по-добре ще бъде, ако издават звук при движение.

 

Пъхнете в ръчичките на бебчо играчка пищялка. Покажете му как пищи. Много ще му хареса, когато тя писне в ръцете му. По същия начин поиграйте с дрънкалката. Вземете сладурчето на ръце и докато му пеете го повдигнете нагоре, после го спускайте надолу, завъртете се с него. Чудесно е, ако тези движения са придружени с подходящи звуци.