През седмия месец бебето разбира част от думите в ежедневието. Обръща се, когато го извикаме по име, разбира въпроса „Къде?“. В отговор на него търси и намира с очи предмета, който винаги стои на едно и също място и е назован от мама. У бебето се появява т.нар. работна памет. Изчезналите от полезрението му предмети не са изчезнали за него, а продължават да съществуват, все още са интересни. Но хората, които дълго време не вижда ги забравя, а при новата им поява първоначално се отнася към тях като към чужди.

 

Играта на криеница става една от любимите за мъничето. То обича да играе и на „хвани ме“, „буба лази“ и т.н. Протестира, ако го оставят само. Отзовава се на предложението на мама да играе на „Дай ръчичка!“. Ако иска да привлече внимание към себе си, сладурчето може да ви дръпне за ръка или за дрехата, да посочи с ръка интересуващия го предмет и да произнася разнообразни звуци, с които да привлече вниманието към себе си.


 

Повечето бебета обожават да си играят с възрастните, разбира се най-близките за него. Както и преди се отнася с недоверие към непознати хора. Ако непознатият се намира дълго време в близост до бебето, то ще бъде неспокойно.

 

Възпитание. Стремете се да предизвикате желание у бебето да подражава на произнасяни срички и прости думи. Например, „дай“, „ма-ма“, „ба-ба“, и т.н. Продължавайте да разговаряте с мъничето, разказвайте му за играчките, животните, възможните звукове, които могат да издават, предметите в стаята и възможните действия с тях и т.н. Обяснявайте своите действия, дори да ви изглеждат прости и разбираеми, за бебето те са нови и интересни. Можете да залепите по стените цветни картинки на животни, растения, анимационни герои, предмети от ежедневието.

 

Показвайте на бебето и му обяснявайте как правят животните, за какво се използва лъжицата и т.н. Давайте му да дърпа и къса тези картинки. Залепете ги съвсем леко, за да може бебето да ги отлепя лесно. По този начин ще стимулирате фината моторика и работата му с пръстите, а то ще бъде изключително щастливо да дърпа шарените картинки.