През четвъртия месец от живота на бебето, то постепенно започва да помни получени впечатления за известно време. По тази причина внимателно разглежда лицата и предметите, обръща внимание на интонацията на гласа и на поведението на възрастните. Оживява се и издава звуци, когато се обръщат към него или го гледат. Може активно да протестира, когато възрастните престават да го гледат, да му говорят или да се занимават с него.

 

Възпитание. Когато говорите на бебето, наричайте го по име, за да може по-бързо да го запомни. Казвайте му названията на играчките, предметите, животните по „бебешки“: мяу-мяу, бау-бау, туп-туп, бум-бум и т.н. Особено важно е да го правите, ако сладурчето само се е заинтригувало от съответния обект. Придружавайте разговора с жестове, мимика, различни интонации, различни действия. Стремете се да поддържате у бебето положителни емоции, да предизвиквате усмивка, смях и добро настроение.


 

Играчките трябва да са ярки, с хубави цветове, трябва и да са удобни за хващане. Това може да бъдат дрънкалки, колела, звънчета, пищялки, чукчета и др. Закрепете ги над гърдите на бебето, така че то да може да ги хваща и люлее. Вече можете да оставяте бебето в кошарката с играчките, където има достатъчно място за движение.

 

Развиващи игри. В тази възраст се използват предимно сензо-моторни игри, насочени към изучаване на околния свят, предметите, хората. По време на игра имайте предвид, че мъничето прави многократно едни и същи действия с различните предмети: слага ги в устата, тръска ги, хвърля ги, върти ги. Понякога то прави стереотипни движения – полюлява се, тропа с ръка, хвърля предметите. По тази причина към използваните до сега предмети можете да добавите още.

 

Дайте във всяка ръка на бебето по една дрънкалка, така че то да може да ги чука една в друга. Дайте му барабанче или нещо подобно, за да може да удря по него с една или две ръце. Непременно му покажете как да играе с барабан или ксилофон. Пробвайте да поиграете на топка, бебето ще се опита да я бута с ръка. Играта на криеница в тази възраст е много забавна за мъниците.