През четвъртия месец бебето става все по-емоционално и търсещо контакт с най-близките му. Когато се обърнете към него, то отговаря със смях, гукане, произнася звуци, усмихва се. При това усмивката му вече е "социална", то се усмихва предимно на най-близките си - мама и тати и вече го прави съвсем съзнателно.

 

Старайте се да му създавате много положителни емоции, говорете с него, повтаряйте звуците, които то произнася, със сигурност ще му хареса и ще ви отговори.


 

Подготвителен етап в развитието на активната реч. Както вече стана дума, подготовката за активна реч започва от най-ранна възраст. През четвъртия месец се появява продължителното гукане. Мъничето започва да произнася гласни звукове, близки до "а", "у", "и", в съчетание със съгласни като "г", "б". В повечето случаи бебета се радват много на произнасяните звуци и го правят с ентусиазъм.

 

Общи движения. Мъничето вече уверено задържа глава във вертикално положение, когато го вземе възрастен. Може по-продължително време да лежи по корем с повдигната под 45 до 90 градуса глава, като се опира на ръце с прегънати лакти и с повдигнати гърди. Времето, прекарано по корем е изключително важно за бебетата.

 

Чрез това упражнение се тренират мускулите на гърба и врата. Укрепването на тези мускулни групи е важно за нормалното физическо развитие на детето - преобръщане, седене, прохождане. За това се постарайте да направите коремното време приятно и забавно и бебето да прекарва възможно повече време в тази позиция. Не го насилвайте, ако не иска да стои по корем, променете тактиката, сменете мястото, поставете нови играчки, докато бебето не се успокoи.

 

В тази позиция мъничето може да разперва крачета встрани, като се опира на едната си ръка.


Лежейки по гръб, бебчето на 4 месеца може да повдигне глава към гърдите, да събира ръце. Към края на четвъртия месец могат да се появят и първите опити за сядане. Не насилвайте бебето да седи и не го подпирайте с възглавници. Когато е готово да седи, то ще ви даде знак и ще започне да се изправя използвайки опора, която намери.