Сън. Общата продължителност на съня в четвъртия месец е между 15 и 20 часа. Като дневният сън се осъществява на около 4 пъти. Ясно се забелязва по-продължителният сън през нощта.

 

Зрителни-ориентировъчни реакции. След три месеца, бебето започва да предпочита по-големи обемни играчки. При това вече го интересуват не толкова контрастните черно-бели предмети, но и другите цветове от естествената палитра (червен, жълт, син, зелен). При бързо приближаване на предмет към лицето му бебето започва да мига. Важното на този етап е появата на бинокулярно зрение. Сега мъничето може да оцени правилно разстоянието до предмета и ори желание да го хване, без да пропусне.


 

Значително по-добре може да следи предмета и да фокусира поглед върху него. При проследяване на движещ се предмет очите и главата се движат едновременно. То търси и намира с очи интересуващ го обект, например движещата се из стаята мама.

 

Слухови ориентировъчни реакции. Бебето открива с очи източника на звука. Започва да предпочита музикални играчки, музика от радио, звукозаписи и колкото и да е странно, работещ метроном. Вслушва се в разговор и реагира на прекъсването му. Когато дрънчи с дрънкалката, прави кратки паузи.

 

Емоции. Когато се обърнете към бебето, то отговаря със смях, гукане, произнася звуци, усмихва се. При това усмивката му е „социална“, то се усмихва на хора, а не на предмети. По това време се появяват и първите сълзи при плач.

 

Движения с ръце и действия с предмети. Мъничето протяга ръчички (едната или двете), към видян предмет, хваща висящата на нивото на гърдите му играчка, разглежда я, играе с нея. За да хване играчката или предмета, бебето прави загребващо движение с ръка. В легнало положение то събира ръцете си по средната линия на тялото, разглежда ги, протяга ги нагоре. Ако поставите играчка в ръката му, то започва да я размахва.

 

Постоянно и с удоволствие си играе със собствените си ръце. А смученето на палеца или дори на цялото юмруче става любимо занимание. Това е обусловено и от предстоящото поникване на първите зъбчета – венците го сърбят и дразнят.