Сънят на бебето в осмия месец е между 14 и 18 часа в денонощието. Дневният сън може да бъде разпределен в 2 или 3 пъти.

 

Зрителни ориентировъчни реакции. Бебето започва да обръща внимание и забелязва малки предмети на разстояние 20 – 40 см от него (зрънца, трошички, парченца). Бебето проявява с интерес към падащи се предмети и ги следи. При това то навежда глава или горната част на тялото, за да търси предмета на пода. Бебето вече разбира, че падащият предмет винаги пада надолу, а не нагоре или настрани.


 

Слухови-ориентировъчни реакции. Бебето се интересува от предмети, които издават звуци (музикални играчки, звънчета, дрънкалки).

 

Емоции. Появява се ярка емоционална окраска в реакцията към собственото отражение в огледалото. Бебето откровено се радва при появата на отражението си, гали го и дори го целува.


Движения с ръце и действия с предмети. Мъничето може да държи и в двете ръце по една играчка, то внимателно разглежда поред ту едната, ту другата. Може дълго и по различен начин да си играе с тях, проучва ги, опитва се да промени формата и вида им. Опъва лента и се забавлява много с нея като дърпа, събира и т.н.

 

В игрите подражава на действията на възрастните. Вдига големите играчки с две ръце, а малките само едната. В този период може да му е интересна играта с топка като съвсем успешно може да я оттласква. Съзнателно отблъсква предмети, които не му харесват. Както и преди слага всичко в уста, за да опознае и пробва.

 

Развитие на речта. Ясно разбира въпроса: „Къде?“. В отговор може да намери няколко предмета, обикновено намиращи се на точно определени места. По молба на мама може да изпълни определени действия като да протегне ръка, да пляска и т.н.

 

Подготвителен етап в развитието на активната реч. Бебето започва да произнася отделни срички. В този период то ги дублира и произнася: „ма-ма“, „та-та“, „ба-ба“. Разбира се, това все още не са осъзнати думички. Учи се да подражава на звуци и това се превръща в една от любимите му игри.