По време на заниманията с бебето го учете да хваща и да държи предметите в ръцете си. За тази цел са подходящи висящите играчки, които се слагат над леглото или активна гимнастика. Сложете играчки, които са любими на бебето, за да засилите интереса му да ги хваща. 

 

Вече е време да започнете и подготовка за самостоятелно пълзене като по-дълго го оставяте по корем. Важно е да се каже, че не всички бебета пълзят, но стоенето по корем е комплексно упражнение, укрепващо много мускулни групи и е важно за бебето.
 


Гимнастика. И през петия месец трябва да продължавате с масажа и гимнастиката на малкия човек. 

 

  • Пасивно кръстосвайте ръцете пред гърдите като разменяте лявата и дясната.
  • Сгъване и разгъване на ръцете, изпълняване на движенията като при боксиране. Изпълнява се аналогично на кръстосването на ръцете, но движенията се изпълняват поред напред и назад: дясната ръка напред, лявата - назад и обратно.
  • Пасивно сгъване и разгъване на крачетата, поред и едновременно. Сложете бебчо по гръб. Хванете подбедриците му така, че палците ви да са от външната страна на глезените, кутретата ви да легнат напречно на ходилата, а останалите пръсти да обхващат задната страна на прасците. Започнете с поредно, а след това и едновременно сгъване на крачетата в тазобедрените и коленните стави и последващото им разгъване. Движенията може да се повтарят 6-10 пъти.
  • Обръщане от гръб по корем. От легнало положение притиснете дясната ръчичка към опората, където бебето (сгъната в лакътната става под 90 градуса с пръстите сочещи нагоре), хванете лявото краче за подбедрицата и преобърнете бебето на дясно. Същото може да се направи с преобръщане наляво. След няколко упражнения бебето започва да се преобръща все по-лесно и можете да му помагате само държейки го за крачетата.
  • Повдигане на главата и тялото от легнало положение. Подайте ръце на бебета, когато е готово за изправяне то се хваща и започва да се набира. Помогнете му малко като дръпнете леко, но не бива вие изцяло да го издърпвате до седеж.