Бебето в единадесетия месец вече е много активно. Доста трудна задача е да го накарате да легне и да правите гимнастика заедно. Това, което можете да направите е да превърнете упражненията в игра, за да заинтригувате мъничето. Не забравяйте, тези дейности трябва да са приятни за бебето, ако то се съпротивлява и показва нежелание не го насилвайте.

 

Словесните инструкции към упражненията стават по-важни и подробни. Много съществено е да осигурите правилно изпълнение на всяко упражнение и точност на движенията. Някои, преди пасивни, упражнения вече могат да се изпълняват абсолютно самостоятелно от бебето по словесните инструкции на мама. В тази възраст са подходящи упражнения с обръч.


 

Гимнастика, подходяща за бебето в единадесетия месец. Сгъване и разгъване на ръцете. Това упражнение може да се окаже трудно за изпълнение, ако не го представите на бебето по подходящ начин. То може да се изпълнява в седнало или изправено положение с използване на рингове и обръчи. Дайте обръчите на бебето, след което ги хванете и вие. Поред сгъвайте и разгъвайте ръчичките в лакътните и раменните стави. Упражнението се повтаря 6 до 8 пъти.

 

Кръгови движения с ръце с обръчи. Техниката на изпълнение е подобно на упражненията, изпълнявани между 6 и 8 месец. Тогава това упражнение се изпълнява като родителят държи ръцете на детето, а сега то държи обръчи.

 

„Висене“ на ръце при хващане на ръцете на възрастния или обръчи. Изпълнява се в изходно положение стоеж. Хванете бебето за ръцете по такъв начин, че той да обхване с длани палците ви. След това внимателно го повдигнете, така че крачетата да се повдигнат над земята. Упражнението се изпълнява 2 – 3 пъти. По-нататък можете да го усложните, като дадете на мъничето да хване обръчи.

 

„Велосипед“. Упражнението се изпълнява в легнало положение като вие хващате крачетата на бебето около глезените и изпълнявате движения, подобни на каране на колело.


Стимулирайте детето да ходи. Поддържайте го като го държите за една или за двете ръчички.

 

Преобръщане на тялото. На този етап упражнението се изпълнява без помощ, а само по словесни инструкции или като покажете на бебето. За да го подтикнете да изпълни упражнението можете да използвате играчка. Преобръщанията се правят от гръб по корем и обратно.