През този месец може да се разшири усвоеният преди комплекс физически упражнения с включването на нови движения. Това са преди всичко пасивни движения с ръцете, активни (рефлекторни) упражнения за задните мускули на врата в положение по корем. По време на заниманията създайте на бебето възможност да развива хващането, а също така включете упражнения за намаляване на повишения тонус на мускулите на долните крайници.

 

Гимнастика. През четвъртия месец гимнастиката може да включи следните упражнения.
Пасивно скръстване на ръчичките пред гърдите и разперването им в страни. Бебето лежи по гръб. Вие поставяте палците си в дланите на бебчо и то веднага здраво ги стисва. След това внимателно отведете ръчичките му встрани, а после ги скръстете пред гърдите му, като поред поставяте едната ръка над другата. Повторете движението 6 – 8 пъти.


 

Обръщане на бебето от гръб по корем при внимателното му поддържане за ръчичката. Хванете дясната ръчичка с дясната ръка и я дръжте плътно опряна към повърхността, където лежи бебето и лявото краче с лявата ръка. По този начин със срещуположни крак и ръка стимулирате самостоятелното преобръщане.

 

Упражнение „Плувец“. Изходното положение на бебето е по корем. С дясната си ръка леко повдигнете мъничето, а с лявата го придържайте за стъпалата и долната част на подбедриците. В това положение главата на бебчо рефлекторно се накланя назад, гръбначният стълб и краката в областта на тазобедрените стави се разгъват.

 

Упражнение „Летене“. Повдигнете бебето като го придържате с ръце под раменния и тазовия пояс с корем надолу. При това ръцете, главата и краката все едно се реят във въздуха. Тези движения, разбира се, са много плавни.

 

Масаж. През четвъртия месец можете постепенно да увеличите броя на масажните техники. Изпълнявайте масаж на крайниците и гръбчето с поглаждане и разтриване, поглаждане на коремчето, масаж на стъпалцата с разтриване и потупване.

 

Закаляващи процедури. Температурата в стаята трябва да е 20 – 22 градуса. Винаги, когато времето позволява бебето трябва да спи на чист въздух навън. Продължителността на въздушните бани трябва да е около 6 – 8 мин. Къпането трябва да бъде с вода около 36 – 37 градуса за 5 – 10 мин. след това облейте мъничето с вода с температура 35 – 36 градуса.