Широко известно е, че масажът и гимнастиката са изключително важни за правилното развитие на бебето. Тези процедури трябва да се правят ежедневно и да бъдат приятни за бебето, ако то показва някакъв дискомфорт, преустановена процедурите и опитайте пак по-късно.
Седеммесечното бебе се масажира с техниките на поглаждане, разтриване, размачкване и потупване.

 

Гимнастика в седмия месец. Поставете бебето по гръб и започнете да кръстосвате ръцете му пред гърдите. В седмия месец, вместо да хваща палците ви можете да му дадете да хване обръчи.
 


Кръгови движения с ръце. Бебето е по гръб. Дайте му да хване палците ви, изпънате ръчичките му и направете кръгови движения за раменните стави. Можете да повторите упражнението 4-6 пъти.

 

Повдигане на изпънатите крака. Изпълнява се пасивно, бебето лежи по гръб. Хванете глезените от долната страна и повдигнете вертикално изпънатите крачета като ги сгънете в тазобедрената става. Повторете упражнението 5-6 пъти.
 

Преобръщане на бебето от гръб по корем. Първоначално това упражнение се прави като на детето се помага както с ръцете, така и с краката. В седмия месец използвайте само крачетата като ги кръстосвате едното пред другото и подпомогнете преобръщането.

 

Пълзене. Бебето ляга по корем. Поставете на неголямо разстояние пред него играчка. Подпрете с длан стъпалата като при това леко сгънете крачетата в коленните и тазобедрените стави. Подтикнат по този начин, бебчо започна да лази към играчката.

 

Закаляване. Температурата в помещението, където е детето, не трябва да бъде повече от 20-22 градуса. Добре е бебето да има поне един сън на открито дори при ниски температури. Правете въздушни бани с продължителност 10-15 мин. Миенето да бъде с вода 20-24 градуса, а къпането 35-36. Бебето се къпе за 7-10 мин, а накрая се облива с малко по-хладка вода. Постепенно температурата на водата може да се понижава до около 30 градуса. Като следите дали на бебето му е комфортно. В момента, в който покаже лек дискомфорт пускате по-топла вода.