На този етап започва усъвършенстване на движенията, научени през предходните месеци. Затвърждава се и умението за изпълнение на прости движения, стимулирани с речеви инструкции като "Дай ми топката!", "Пляскай с ръце." и т.н.

 

Масажът и гимнастиката и през този период остават важна част от ежедневните грижи за бебето. Техниките за масаж си остават същите – поглаждане, разтриване, размачкване, потупване. В този период мъничето може да започне да се съпротивлява на масажа, но не защото му е неприятен, а защото вече не му се лежи толкова дълго време по гръб.


 

Опитайте се да направите масажа и гимнастиката забавни за бебето и ги правете до тогава докато бебето има желание. Не го насилвайте. И през този осми месец можете да продължите със закаляващите процедури, които не са по-различни от предходните месеци.

 

Движения с ръце и действия с предмети. Сладурчето може да държи и в двете си ръце по една играчка. То внимателно разглежда ту едната, ту другата. Може дълго, задълбочено и по различен начин да си играе с тях, проучва ги, опитва се да промени формата и вида им. За това в този период е хубаво сред играчките на мъничето да са меки кукли, кубчета и други подобни, които позволяват да бъдат мачкани и да променят формата си.

 

Усъвършенства хващането на предмети не само с цяла ръка, но и с пръсти. И на този етап изучаването на предметите чрез лапане остава приоритет. Бъдете изключително внимателни в това отношение като премахнете всички дребни предмети и играчки, които съдържат такива, от обсега на бебето. Не го оставяйте без надзор.

 

Общи движения. В положение по корем бебчо може да повдига подбедриците и да изпъва ръце настрани (прави „лястовичка“). Преобръща се самостоятелно от корем по гръб, сяда и седи с изправен гръб без опора, ръчичките вече са свободни за игра. Може да седи стабилно от няколко минути до половин час. В осмия месец много бебета вече пълзят, при други тепърва започва подготовката за пълзене, това в никакъв случай не бива да ви притеснява.

 

Бебето може самостоятелно да ляга и да става в креватчето си. В този период някои бебета започват и да се изправят, държейки се за предпазната решетка на леглото. Това действие трябва да бъде по инициатива на бебето, а не по ваша, само то може да прецени кога е готово. В изправено положение активно пружинира с крачета.