Емоциите през първия месец са твърде объркани и се изразяват предимно в плач. Но около десетия ден мъничето може съзнателно да се зарадва на появата на мама или на звука на гласа ѝ. Към средата на първия месец то може съзнателно да изразява емоциите си и да ги придружава с взискателен плач, прости звуци, гукане, сумтене, грухтящи звуци. На един месец е твърде вероятно да видите и първата усмивка, която се появява като ответна реакция на думите на мама или тати. При резки звуци или ярка светлина бебето може да се изплаши. При това то размахва ръце и започва да плаче.

 

Общи движения. Първоначалните движения на бебето са некоординирани, предимно махане с ръце и ритане с крачета. То прави „ровещи“ движения, когато го поставят на майчината гръд. Движи глава и по-точно уста в търсене на зърното, за да направи първото засукване. Към края на първия месец мъничето може да задържи главата си при поддържането му във вертикално положение, то опитва да повдига главичката и да я задържа, когато го сложат по корем. Но до пълно задържане на главичката има още време. Това става около втория, третия месец.


 

Подготвителен етап за развитие на речта. Да, точно така, развитието на речта започва от най-ранна възраст. Здравото новородено обикновено крещи, за да съобщи за проблемите или потребностите си, при това го прави с цяло гърло. От този силен крясък започва и развитието на речта. На този етап бебето произнася неясни звуци от типа „ааа“, „еее“, „аах“, „еех“, „уух“.

 

Новородените притежават няколко двигателни рефлекса, които можете да проверите самостоятелно:

  • Рефлекс за търсене. Ако погалите бузата на мъничето, то обръща глава и търси с уста гърдата;
  • Сукателен рефлекс. Ако сложите зърното си в устата на бебчо, той веднага започва да суче;
  • Защитен рефлекс. Ако покриете с ръка устата и нослето на бебето, то започва да върти глава на различни страни;
  • Хватателен рефлекс. Ако поставите в дланта на мъничето какъвто и да е предмет, то непременно ще го хване (ще свие ръчичката);
  • Рефлекс за пълзене. Ако сложите мъничето по корем и натиснете с ръка ходилата му, то ще се опита да се избута напред.