Бебето вече е голямо, то все по-добре разбира речта. Когато възрастните говорят, то се учи да разбира отделни думи и изречения. Проявява интерес към значението на едни или други думи. Постепенно се променят интересите му и игрите.

 

Физическо развитие. На десет месеца бебето тежи между 9 и 10 кг. През единадесетия месец то наддава около 400 – 500 г. В началото на единадесетия месец бебето е дълго 72 – 76 см и предстои да порасне с около 2 см през предстоящия месец. За всички месеци до тук то е пораснало с около 25 см. Към края на месеца бебето може да има 7 или повече зъба, но може и да няма нито един.


 

Двигателна активност. На този етап мъничето бързо сяда без странична помощ, седи стабилно с изправено гръбче и изпънати крака. В тази поза, то може дълго да си играе, без да губи равновесие. Продължава активно да лази на четири крака, става, като се държи за опора и се придвижва покрай нея с придърпване на единия крак като опира на пода цялото стъпало.

 

За много бебета лазенето е основният вид придвижване през единадесетия месец. Някои обаче на тази възраст по-добре ходят, отколкото лазят. Не се безпокойте по този повод. Вашето мъниче със сигурност ще се научи да ходи, дори и да не е лазило. През този период може да слагате бебето в проходилки или уолкър, с които да стимулирате прохождането, но ако смятате, че тези приспособления не са от полза не ги използвайте. Има много спорове по тази тема. Основно се водете от желанието на детето, ако проявява интерес към проходилка можете да го слагате като не го оставяте в нея за повече от час за деня.

 

В този етап бебето продължава да усъвършенства функцията на ръката, формира се пинцетното хващане с пръстчетата.

 

Бебето изпитва огромно удоволствие да хвърля играчките си както и заради звука от падането, така и от възможността да насочи играчката в падането ѝ.

 

В този период бебето може да прояви желание за самостоятелно хранене. Стимулирайте го. Докато се храните, дайте една лъжичка и на него. Всичко това е свързано с много цапане, но само така то ще се научи да се храни самостоятелно.