В шестия месец движенията с ръце и действията с предмети стават все по-усъвършенствани. Мъничето успешно и уверено достига до интересуващ го предмет и го хваща. При това движенията на мъничето са така точни. Взема играчка от ръцете на възрастния и уверено я задържа в ръка. При това захватът е като клещи - палецът е срещу останалите пръсти, предметът е в ръката между палеца и останалите пръсти. Опитва се да приспособи ръчичка според формата и размерите на предмета, който държи. Когато си играе с предмет, бебето го прехвърля от едната си ръка в другата.

 

Тропа с играчка по масата, пода или друга повърхност. Задържа в ръка едната играчка и протяга другата към друга играчка, за да я хване. Държи във всяка ръка по едва играчка и ги удря една в друга. При появата на трета играчка, когато и двете му ръце са заети, бебчо се затруднява. Не осъзнава все още, че за да вземе още една играчка трябва да остави една от тези, които държи. В крайна сметка при опитите си да вземе и трета играчка, една от тези, които държи се изплъзва от ръката му и то може да хване и новата.


 

Общи движения. Бебето вече успешно се преобръща от гръб по корем. Може доста дълго да лежи по корем като се опира на дланите на изправените си ръце. Когато лежи по гръб, често пипа коленете и крачетата си с ръце. Вече спокойно може да седи само в продължение на няколко минути, без да пада. Свободно върти глава наляво и надясно. Започват и първите опити за пълзене като се оттласква с ръце и крака.

 

Общуване. Мъничето вече с удоволствие играе с по-големите си братя и сестри, с други познати деца, искрено се радва при появата им. Любопитно е и общуването между две бебчета на една възраст. Те бързо забелязват и имитират действията си: ако на едното му е весело и смешно и другото се радва и смее. В тази възраст много интересна е играта с шумоляща хартия. Бебетата с удоволствие я мачкат. Но не оставяйте малчо да играе с нея без надзор.