През този месец бебето става все по-активно. Не го оставяйте без надзор върху леглото. Когато го оставяте в кошарката трябва да помислите за безопасността му и да не слагате играчки с остри ръбове около него. Ако падне върху тях, то може силно да се удари. Периодично проверявайте целостта на мрежата или огражденията на леглото, а също и тяхната устойчивост.

 

Бебето трябва да е винаги пред погледа ви, дори ако го оставяте в безопасната кошарка. Можете да оставяте бебето в столче тип шезлонг, който да местите с вас, докато вършите домакинската си работа. Така и вие ще сте спокойна и бебето ще може да ви наблюдава през цялото време.


 

Ако оставяте бебето да си играе на пода е добре да го оградите с възглавници, за да може при евентуално падане да не се удари. Премахнете всички опасни предмети в неговия обсег, ограничите достъпа му до стълби, остри ъгли, врата на тоалетна и баня и т.н.

 

Блокирайте чекмеджетата и вратичките на шкафовете иначе бебето непременно ще ги отворя и ще вади всичко от тях. Нещо повече, то вече ще знае, че шкафчетата са интересно място, където има много интригуващи предмети и ще бъде в постоянен стремеж към тях.

 

Опасни течности и вещества (прахове, миещи средства, шампоани, козметика, лекарства и др.) трябва да са старателно прибрани на недостъпни за бебето места, във високи шкафове или в заключени такива в банята и тоалетната.

 

Физическо възпитание. През шестия месец е добре да се стимулира самостоятелното задържане на предмети в ръка, развитие на чувството за ритъм, активно пълзене и седене. Имайте предвид, че не всички деца пълзят, така че не насилвайте бебето да пълзи.

 

Продължавайте с масажите и гимнастиката и през шестия месец. Не забравяйте, когато правите масаж и гимнастика, бебето трябва да е в добро настроение и тези занимания трябва да са удоволствие за него. Прекратете масажа веднага, щом бебето стане неспокойно и не желае повече да бъде масажирано. Вече знаете колко важен е масажа за физическото развитите на бебето, направете го забавно и приятно време.