През този месец движенията на бебето стават все по-умели, точни и енергични. Бебето все по-добре запомня текущите събития. Освен това доста успешно се справя с възникнали прости проблеми, като да си вземе падналия до него биберон. Мъничето вече знае какво е предназначението на много предмети и за това действията му стават по-целенасочени. Например, ако вземе в ръка звънче звъни с него, чашата поднася към устата си, дрънкалката тръска и т.н.

 

Физическо развитие. На осем месеца бебето тежи средно около 9000 г, през деветия месец наддава около 400 – 500 г, а наддаването за деветте месеца е около 6000 г. Обиколката на гръдния кош на осеммесечното бебе е 43 см. През предстоящия месец тя се увеличава с около 1,3 см. Към края на деветия месец бебето може да има от нито един до 5 зъбчета.


 

Двигателна активност. На този етап бебето отработва усвоените до момента движения. Дълго и по различни начини си играе с играчките. Подобрява прецизността на движенията на ръката и пръстите. Бебето вече може да се изправя само като се поддържа с ръце за опора. Ако бебето не проявява интерес да се изправя, не го насилвайте, то ще ви покажа кога е готово.

 

Някои бебета правят и първите си крачки именно през деветия месец, но предимно стоят изправени, подпрени до легло или се придвижват леко встрани. Също така клякат, лягат на една страна, преобръщат се по корем, пълзят.


Мъничето може само да сяда от легнало по гръб положение. То леко се обръща настрани и се оттласква с една ръка. Но все още не може да седи дълго време самостоятелно и за това се подпира с ръце, за да не падне.

 

Бебето в деветия месец е изключително подвижно. Почти няма ъгълче от дома, което да не се е опитвало да изучи. Докато се придвижва изучава нови начини за преодоляване на препятствията – под нещо ще пропълзи, друго ще заобиколи, но има и такива, които са непреодолими за него. Старайте се да осигурите на бебето широко пространство с леки за преодоляване препятствия, където то ще се чувства комфортно и ще учи нови неща.