На този етап бебето играе все повече. При това силно се съсредоточава в играта, често не забелязва ставащото около него. Любима игра става даването на предмети на мама и получаването им обратно. Вече много му харесват съвместните игри.

 

Физическо развитие. В началото на десетия месец бебето тежи средно около 9 до 10 кг. През този месец то ще наддаде около 500 гр. А за десетте месеца е увеличило теглото си с около 6 до 7 кг. На дължина бебето в десетия месец е около 70 – 75 см. През този месец ще увеличи ръста си с около 2 см, а за деветте месеца прибавя към ръста си около 20 до 25 см. Обиколката на гръдния кош в началото на десетия месец е около 45 см. обиколката на главата е средно 43 – 45 см. Към края на месеца бебето може да има до 6 зъба или пък сега да се появи първото зъбче.


 

Двигателна активност. През десетия месец бебето става все по-активно в пълзенето, а може и именно в този месец да започне да пълзи. Дребосъчето гъвкаво се провира из цялта къща, заобикаля препятствия и с лекота преодолява по-малките от тях. Става на крака като се държи с ръце за опора и се придвижва покрай нея полуобърнато напред с малки крачки. Движи се само с едната ръка.

 

Мъничето сяда самостоятелно и седи с изправен гръб и леко прегънати крачета. Имайте предвид, че някои деца може първо да се научат да се изправят и да ходят, а чак след това да лазят. Това по никакъв начин не е свързано с умствените способности. Ако вашето бебе не лази много добре, не се притеснявайте за това. Напълно възможно е то скоро да се изправи като се хване за преградата на креватчето и да стъпи на крака само, с което приятно ще ви изненада. Добре е да знаете, че някои бебета не лазят въобще, а направо прохождат. Това, което се изисква от вас като родители е да осигурите безопасно и достатъчно пространство на бебето за пълзене и за изправяне. То знае най-добре какво може да прави на тази възраст.