Четвъртият месец в много отношения става преломен за бебето. Дотогава то само е възприемало информация от външния свят. Мъничето се стреми да изучи себе си, своите усещания, местоположение, части на тялото си. През този етап се развиват формираните преди двигателни и речеви навици. Сега трябва да сте особено внимателни с бебето. Махнете всички остри, тежки, чупливи, бодливи, режещи и други подобни предмети от обсега му.

 

В никакъв случай не доближавайте с бебето вряща тенджера, открит огън, нажежена повърхност. Не пийте горещ чай или кафе с бебето на ръце. Винаги ни се струва, че сме пределно предпазливи и няма да допуснем контакт на бебето с такива предмети, но пъргавите ръчички на малкия палавник се изкушават да хванат или пипнат точно това, което е опасно, а вие дори не забелязвате как е станало.


 

Физическо развитие. На три навършени месеца теглото на бебчо средно е 5 до 6 кг. През четвъртия месец то наддава между 500 и 1000 г. На три месеца бебето е дълго около 58 – 63см, през следващия месец то ще порасне с около 2-3 см. При много бебета по това време започват да се появяват първите признаци за пробиване на зъбки – обилно отделяне на слюнка, безпричинна поява на редки изпражнения, усилено смучене на собствените пръстчета и юмручето. При това бебето може да пъхне ръка в устата си толкова надълбоко, че да предизвика рефлекс за повръщане.

 

Двигателна активност. Когато бебето се постави по корем, то лежи уверено, вече са заякнали вратните мускули и бебчо рефлекторно задържа главата си изправена до 1 минута в края на третия месец изчезва повишеният тонус на мускулите на горните крайници. Това му позволява в легнало по корем положение да се опира на лакти – при това лактите са прегънати под прав ъгъл, а ръцете са насочени напред. Бебето вече не стиска ръчички, дланите са открити.

 

Ако внимателно дръпнете бебето за ръчичките от легнало по гръб положение до полуседнало главата му не се отмята назад, а се задържа по срединната линия на тялото. Лежейки по гръб, то среща ръцете си по тази срединна линия. Започват и първите опити за преобръщане.