През 4-тия месец започват да настъпват значителни промени в кърмачето. Постепенно започва да посяга към играчки, това се дължи на появата на координация между движението на ръцете и това на очите. Развива се емоционално - смее се, обръща глава по посока на звук, а също така започва да разпознава майка си.

 

Всички тези промени, както и онези които настъпват в следващите месеци му позволяват да опознава заобикалящия го свят. Появят се редица разсейващи фактори, предмети и събития, които лесно отвличат вниманието на детето. Поради тази причина, при някои деца започва един период на „разсейване по време на хранене“. Обикновено това се случва между 4- и 6-месечна възраст и води до затрудния с пълноценното нахранване. Детето става неспокойно, не суче активно и имате чувството, че е гладно след като приключи. Може да се налага да увеличите броя на храненията.


 

Преди да се приеме, че това е проблемът, трябва да се оцени имате ли достатъчно кърма. Това става най-точно чрез пробно кърмене. За целта е необходимо да претеглите бебето преди и след кърмене, като не променяте нищо по облеклото и не го преобувате междувременно. Записвайте получената разлика, добре е да се направят измервания минимум на 3 последователни хранения.


Междувременно следете за появата на белези на дехидратация.

 

Какво можете да направите у дома?

Наблюдавайте, ако детето се отдръпва, когато чуе звуци, както и дали се храни по-често.

  1. Отнесете се с повишено внимание, защото обикновено е просто фаза, но може да доведе до не наддаване на тегло.
  2. Хранете бебето на тихо място без странични звуци и разсейващи фактори, за предпочитане е да се настаните в тъмна тиха стая.
  3. Привлечете вниманието му към гърдата - наблюдавайте го, с нежно погалване по главата. Понякога цветна огърлица или такава с кристали може да помогне.
  4. Ограничете шумовете, избягвайте разговори с други хора телефона по време на кърмене.

Ако горепосочените съвети не помагат, е необходимо да потърсите лекар до 3 дни.

 

Друг проблем, който може да се появи на по-късен етап от кърменето, е свързан с промяна в поведението, което индикира желанието на детето да бъде обгрижвано да си играят с него или да бъде нахранено, като едновременно започва появата на първите зъбки и интереса към общата храна. Всичко това може да доведе до продължително „хапене на зърното“, без да суче


Имайте предвид, че кърмачето не може да хапе зърното и да суче едновременно. Обиковено състоянието възниква около шестия месец.

 

Когато започва да хапе зърното в началото на храненето, причината може да бъде, че не е гладно.


Ако това се случва в края на храненето, проблемът може да е, че все е още е гладно и няма достатъчно кърма.


При появата на такъв проблем трябва да се оцени статуса на зърната и гърдите, тъй като подобно поведение може да се дължи и на локална инфекция. За целта е най-добре да посетите лекар след предварителна уговорка.

 

Съвети у дома:

  1. Отделете детето, когато хапе зърното. Майката трябва да е сигурна, че бебето бързо се отделя от гърдата.
  2. Внимателно направете забележка да не хапе. Отделете го от гърдата, докоснете устните и му говорете. Ако реагирате с плач или викове, бебето може да се разтревожи и дори след това да откаже да суче за известен период от време.
  3. Друг вариант е бързо да го оставите на сигурно място в стаята (кошарката му) и да напуснете стаята.
  4. Винаги след като приключи с храненето го отделяйте бързо от гърдата.
  5. Наблюдавайте за появата на ранички по зърната. Ако белезите от захапване и разранената кожа не отминават нараства риска от инфекция, както за майката така и за кърмачето.

Ако съответните мерки у дома не помагат, е нужно да се обърнете към личния лекар за консултация.