Кърменето не е лесен процес. Потърсете помощ от опитен човек в началото.

 

Разранени зърна. Кърменето не бива да причинява болка. Естествено, често усещането е болезнено, особено в началото, когато бебето за първи път поема нежното, непривикнало на кърмене зърно. Но не след дълго, когато напрежението в гърдите спадне и те омекнат, кърменето не трябва да бъде неприятно, а точно обратното.


 

Болката в началото е предупредителен сигнал, че бебето засуква неправилно. Помолете за помощ.


Засукването е най-важният момент от кърменето. Ако бебето е засукало само зърното, то ще се разрани много бързо. Това вероятно се причинява от малкото езиче, което не е успяло да се разположи добре под зърното като малка паничка.

 

Ако бебето е висяло и притискало зърното надолу или настрани, то би могло да се напука в основата си. Ако зърното е деформирано, изкривено или може би бледо, когато го извадите от устата на бебето след кърмене, значи е било подложено на прекалено силен натиск. Опитайте се да разберете какво не е наред. Помолете за помощ, за да го коригирате. Ако все пак нещата не са напълно идеални, опитайте се да кърмите в различни пози, така че върхът на зърното да се натоварва на различни места.

 

Ако все пак зърната ви са се разранили, има голям избор на кремове, които могат да подпомогнат заздравяването. Въпросът е, че ако не откриете същността на проблема, довел до разраняването никой крем няма да помогне. Докато търсите причината за разраняването, можете да кърмите детето със силиконови протектори. По този начин ще дадете време на зърната да се възстановят.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Противоречиви са мненията относно силиконовите зърна. Според някои автори те възпрепятстват ефективната стимулация на бебето. Безспорно има и доволни майки, те помагат за заздравяването на разраненото зърно. Вие най-добре можете да прецените дали имате полза от тях или не.

 

Ако начинът на засукване и позицията на детето са коригирани, но вие имате рана или напукване, които не заздравяват, ще ви подейства добре, ако апликирате мехлем, който да подпомогне заздравяването. Основното правило при лечението на разранените зърна е „сухо върху сухо, мокро върху мокро“. Следователно здравата кожа трябва да се остави да изсъхне на открито и да е колкото се може по-суха до следващото кърмене.

 

За това пък влажната рана заздравява по-бързо и е по-малко болезнена, ако се нанесе малко количество мехлем или се сложи компрес с физиологичен разтвор.

 

В случай, че раната не изчезва, въпреки че бебето засуква добре и вие сте последвали всички, дадени ви съвети, е възможно да сте получили инфекция, която затруднява оздравяването. Тогава е хубаво да вземете секрет от влажните ранички за микробиологично изследване и дори от млякото, за да видите дали е необходимо допълнително лечение.

 

Междувременно третирайте разраненото зърно като отворена рана с дезинфектанти. Подплънките за кърмачки или сутиенът могат да залепнат върху разранената кожа. Когато ги махнете се получава допълнително нараняване на кожата. Това възпрепятства оздравяването и не бива да се случва! Ако нещо се е залепило върху разраненото зърно, трябва да го намокрите внимателно с вода или да изцедите малко мляко върху него, докато мястото се напои и омекне.

 

Постепенно ще можете да го отстранитеq без да се нараните.


Използването на предпазители под сутиена или колектори за кърма могат да са временно решение. Най-добрият вариант е да държите гърдите „на открито“. Не прекалявайте с миенето и стойте без сутиен или стягащи дрехи.

 

Къса юздичка. Част от децата се раждат с по-къса меко-еластична връзка под езика, поради което не могат да извадят езичето си над венеца и да го пъхнат под зърното, т.е. не могат да засучат добре от гърдата. По тази причина кърменето не е ефективно, причинява болки на майката и разранява зърната й. Обърнете внимание, когато детето плаче. Добива ли езичето му форма на сърце? Дали връзката не е захваната много близо до върха на езика? Може да заведете детето на опитен лекар, който да цепне леко юздичката и да направи чудеса. За съжаление, този проблем често е подценяван. Най-добре е, когато този проблем бъде решен още в родилното отделение.