Регургитацията, която е физиологична при бебетата и най-често се задържа през първите месеци, докато протича адаптацията. Проявява се като неволно връщане на кърма или храна от стомаха по хранопровода. Характерно е, че се появява непосредствено или малко след нахранване (при оригване), по-рядко по време на сън.


Стомашното съдържание е кисело и може да раздразни хранопровода, като по този начин е възможно кърмачето да има лек дискомфорт – но това е рядкост. За разлика от това при повръщането са налице неколкократни спазми на стомашната мускулатура, поради което бебето или малкото дете изпитват видим дискомфорт и дори болка в някои случаи. Често повръщането води до плач, тъй като е нещо нехарактерно и непознато за бебето. При тези случаи рискът от аспириране на стомашното съдържимо е висок и родителите трябва да се опитат максимално да успокоят плача.


Незрелостта на мускулатурата на стомашно-чревния тракт е една от основните причини за регургитация при бебето. Долният сфинктер на хранопровода е с намален тонус, поради което особено при пълен стомах, стомашното съдържимо го притиска и той се отваря, а съдържимото се връща към хранопровода. За разлика от повръщането регургитацията при бебетата не е свързана с мускулни контракции, връща се малко количество храна и не води до някакви прояви от страна на бебето.Ако регургитацията е голяма по обем, някои педиатри препоръчват добавяне на малки количества оризова каша към адаптираното мляко или кърмата. Храната не трябва да е прекалено гъста, тъй като това може да забави храносмилането и така отново да увеличи риска от регургитация.


При кърмените деца е възможно те да поглъщат твърде много кърма, ако гърдата е много пълна или млякото изтича бързо. В тези случаи може временно да се даде препоръка за хранене с шише и изцеждане.


Обикновено регургитацията значително се редуцира, след като бебето започне да седи. Има случаи, в които тя може да се задържи и след прохождането, но това е рядкост.


Препоръчва се бебето да бъде нахранено преди за е налице изразен глад, тъй като това е предпоставка за по-лакомо хранене и последваща регургитация от бързото запълване на стомаха.


При по-тежките случаи на всеки 3-4 минути от храненето е добре бебето да бдъе изправяно и оригвано.


Референции:
W. Sears, M. Sears; The Baby Book