Плачът е единственото средство за комуникация при бебето. За това то плаче винаги, когато има нужда от нещо. Ето как да разпознавате неговите нужди.

 

Глад. Плачът след сън или около 2 часа след последното хранене при новородено се свързва с глад. Този вид плач в началото започва плавно с леко примрънкване и ако не усетим деликатните намеци палачът се засилва, бебето лапа настървено юмручета като ги засмуква, плюе залъгалката и т.н. Важно е да се знае, че плачът е късен признак на глад. Бебето вече е изнервено, захапва и пуска гърдата сякаш не може да засуче.


 

Какво можем да направим? Първите признаци на глад при бебето са примляскване, въртене на главичката, леко докосване на устните с ръчички и т.н. Още при тези признаци е редно да сложим бебето на гърда, за да яде. Смяната на пелената може да почака. Когато уцелим точния момент за хранене ще имаме едно спокойно и сучещо с удоволствие бебе. До около средата на втория месец е трудно да се изгради ежедневен ритъм на хранене. Някои бебета имат желание да сучат през час и половина, други пък стоят на гърда 20 минути и след 15 минути искат пак. Много често се казва, че бебето не бива да стои повече от 20 минути на гърда. Това правило не е много вярно във всяка ситуация, особено в първите месеци.

 

Пълна пелена. Всяка жена знае какво е чувството да носиш дамска превръзка. Не е особено приятно. В тази връзка можем да си представим какво усеща бебето в еднократна пелена за 24 часа в денонощието минимум 12 – 18 месеца от живота си. Много често се случва, когато памперса се махне и бебето се изхожда.

 

Повечето бебета, дори и в много ранна възраст дават сигнали преди малка или голяма нужда, но за съжаление повечето родители не успяват да ги уловят. В такъв случай проверявайте пелената на бебето на всеки час, час и половина и не го оставяйте дълго време с мръсна пелена. Ако имате тази възможност оставяйте го по-дълго без пелена.