„Аз се водя по бебето, то най-добре казва какво иска.“ Може би всяка млада майка има по една такава опитна приятелка, която ѝ дава съвети. Повечето неопитни майки в началото не могат да разберат какво им подсказват бебетата и е трудно „да се водят“ по тях. Не бързайте да се обвинявате, че сте лоша майка, която не разбира детето си.

 

По този път минават всички. Обикновено около третия месец започва да се заформя някаква комуникация между майката и бебето. Малкото вече започва да подава все по-отчетливи сигнали, а майката е натрупала достатъчно опит, за да може да ги разчете. Ето как можете да разшифровате първите признаци на бебешки дискомфорт, съпроводени с плач.


 

Колики. Ужас за всички родители. Всички бебета имат колики, но при едни те са много силни и болезнени, при други преминават по-леко и поносимо. Няма единно мнение за това на какво се дължат коликите, но почти всеки „необясним“ плач при новородени след третата седмица до трети, четвърти месец се дължи на колики. Кризите са най-често вечер и плачът е силен, съпроводен със зачервяване на лицето, присвиване на крачетата към коремчето и изпускане на газове.

 

Кърменето е най-сигурният начин да успокоите разстроено новородено. При кърмените бебета коликите преминават по-леко и неусетно. Ако не кърмите малкото, можете да слагате топли компреси на коремчето, да използвате медикаменти за колики, като най-важното е бебето да усети топлината и близостта на родителите си.

 

Умора. Плачът при умора обикновено не е много силен. По-скоро прилича на хленчене. Бебето търка очички, дърпа ушите си, прозява се. Неприятният момент тук е, че уморените мъници много трудно се успокояват и приспиват.

 

Какво можем да направим? В случая веднага трябва да приспим бебето. Някои мъничета обичат да заспиват в количка или пък да бъдат гушнати в слинг или раница. И отново кърменето преди заспиване на изморено бебе е гаранция за бързо успокoяване. Всяка млада майка трябва да знае, че бебетата до около третия месец спят поне по 16 – 17 часа на ден.


Следва продължение…