За всяка бъдеща майка е важно да знае, че с раждането на бебето всичко се променя из основи. Дори всичко да е наред, изобщо не е сигурно, че ще бъдете щастлива. След раждането ще бъдете толкова изтощена, че единственото, за което си мислите е да си починете, да поспите и да се разтоварите.

 

Някои майки дори нямат сили да сложат новороденото на корема си, за да може то да достигне до зърното. Така може да се чувствате, ако раждането е продължило много дълго и трудно, вероятно приключило с епизиотомия или вакуум. В такива случаи се нуждаете от големи грижи, така че да имате сили за себе си и за детето. Но не позволявайте да останете много дълго отделна от бебето.


 

Преди няколко десетилетия грижите за бебето са се провеждали по различен начин. От хигиенни съображения бебето е отделяно от майката. Новородените са били настанявани в отделни помещения и са плачели неудържимо. Храненето се е извършвало под режим – на вски 3 часа по 15 минути на всяка гърда. Ако майката не се справя с кърменето, детето започва да се храни с шише. Кърменето е било опропастено за хиляди жени. За щастие днес нещата са по различни. Майката може да бъде с бебето си през цялото време и да го кърми, когато то изпита желание.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ох, направо ще ме изяде!“ Може би имате чувство, че не ви оставя на мира? Може би ви се струва прекалено бърз преходът от времето, в което имахте свобода и време само за себе си? Сега трябва да свикнете с мисълта, че едно малко същество, което плаче, неспокойно е, вика настойчиво и се подмокря, има нужда да бъде до вас денонощно. Може би ви се струва, че ще ви изяде? Ако изпитвате такива чувства, имате нужда от малко разтоварване.

 

Отделяйте по няколко часа през деня само за себе си – да си подремнете, да обърнете внимание на външния си вид, да поговорите по телефона, да помързелувате за кратко. В такива моменти помощта на бащата или на друг ваш близък би била безценна. А докато сте още в болницата се възползвайте максимално от медицинските грижи на персонала. Използвайте нощите в болницата, за да се наспите (между кърменията).

 

Някои жени смятат кърменето за нещо отвратително. Изпитват чувство на неприязън от потупването и лекия стимулиращ масаж на гърдите от малките бебешки ръчички. Повечето жени преодоляват този тежък период след няколко дни с помощта на близките си. Поискайте помощ от акушерките, лекаря си. Човек изпитва облекчение, когато споделя чувствата, които го измъчват.

 

Потисната и тъжна. Дори и ако раждането е минало леко и бебето се чувства добре, вашите емоции могат да ви спретнат неприятна изненада след няколко дни. Имате чувството, че животът е изключително труден, сълзите се стичат по бузите ви – те са резултат на следродилната тъга – емоции, които много жени преживяват. Непосредствено след раждането някои жени са превъзбудени и в добро настроение. Но след няколко дни настроението се понижава.

 

Мислите си как ще се справите сами с бебето, дали ще успеете да кърмите и с каква голяма отговорност сте натоварени. Недоспиването допринася за тази потиснатост. Същевременно безсънните нощи са част от това да имаш малко бебе. Това, от което се нуждаете са помощ и спокойни дни, без други ангажименти (пране, готвене, гладене), за да се посветите изцяло на своето бебе и да се опознаете с него. Когато мама е спокойна и щастлива кърменето тръгва безпроблемно и бебето също се чувства добре.

 

Тъгата ще отмине. В повечето случаи не се знае точната причина за следродилната депресия. Обикновено тя се появява между третия и десетия ден след раждането и не бива да бъде пренебрегвана. Нужно е някой да ви глези, да ви осигури възможност за почивка, хубава храна и течности, да ви обърне внимание, ако имате проблем с кърменето.

 

Някой трябва да ви утешава и да ви съчувства. Тъгата скоро ще отмине, не бива да се бърка с редките случаи на психически разстройства, които също могат да се появят в този период.