През първите две години от живота на човека се случват най-много промени! Децата растат бързо, натрупват много нови умения, преминават от млечна към обща храна. Съществува ясна тенденция и установени норми в хода на растежа и развитие на детето, особено за първата 1 година, които са описани в таблици за ръст и тегло и се актуализират редовно. Въз основа на данни от проучвания са установени три основни фази в растежа на човека:

  • Усилен растеж през първите 1 - 1,5 години;
  • Около 2-рата година, настъпва забавяне на растежа. Децата се нуждаят от по-малко калории, при 2-hодишните понякога се наблюдават вредни хранителни навици, в някои дни напълно отказват да се хранят, а на следващия ден наваксват. През следващите години децата увеличават своя ръст равномерно;
  • С началото на пубертета започва последния растежен скок, след което настъпва забавяне и спиране на растежа;

Скок в растежа през първата година

През цялата първата година, бебето расте бързо, но все по-често се споменава за появата на т.нар. растежни кризи. Счита се, че това са кратки периоди, от 1-2 дни, до около седмица, в които децата имат по-голям апетит (хранят се по-често, след края на кърменето все още изглеждат гладни) и за кратко време наддават на тегло, ръст или усвояват ново умение.По време на растежен скок някои бебета са по-сънливи, други отказват да спят (особено ако усвояват нови умения), стават по-раздразнителни и плачливи.

 

Растежните скокове, могат да се случат по всяко време, но са описани някои конкретни моменти (на места се посочват дори по дни), в които се наблюдават най-често:

  • Втора седмица;
  • Трета седмица;
  • Шеста седмица;
  • Три месеца;
  • Шест месеца;

Всяко детете има индивидуален растежен канал и посочените периоди са ориентировъчни.


При кърмачетата на естествено хранене, особено отчетливо се наблюдават периоди, в които кърменето зачестява. В някои дни е възможно се да хранят и по 20 пъти за денонощие. Това се случва, поради увеличените калорийни нужди. След установяването на кърменето, количеството на образуваната кърма е относително постоянно, с повишената честота на хранене, гърдите се изпразват за по – кратки интервали, което изпраща сигнал, за по-иинтензивно производство на кърма. Тези моменти, е възможно да съвпадат с растежния скок, но е напълно възможно и да са независими.

Какво се случва със сънят на бебето?

Съществува явна връзка между съня и процесите на растеж. Растежът е катаболен процес, свързан с разход на енергия и най-явната промяна в периодите на бърз растеж са именно по-дългите дремки или общо по-голямото количество сън за денононощие. От друга страна във връзка с по-честото хранене може да се наблюдава и по-често събуждане, с по-кратък дневен и нарушен нощен сън.


Децата изискват повече внимание през тези периоди, предпочитат по-често да бъдат гушнати или до родителите. Възможно е да започват да плачат, когато ги оставите легнали и да се успокояват, когато ги вдигнете отново.


Промяната в режима на сън може да бъде много изтощителна за родителите. При нужда, потърсете помощ от член на семейството и използвайте всяко свободно време за почивка.


В периодите, когато усвояват нови умения, са особено упорити и често повтарят едно и също действие многократно. Тогава е възможно да се появят проблеми и със заспиването, тъй като детето по- трудно се успокоява или тепърва започва да се обръща по корем, пълзи из леглото или се изправя много пъти след като го сложите да спи. Обичайно новото умение се появява именно след период на скок в растежа.

 

Как да се справим?

Това което можете да направите, за да се справите с растежните скокове, е да отговорите на нуждите на бебето. Осигурете адекватно хранене, при естествено храненените кърмачета, не е нужно дохранване с адаптирано мляко, достатъчно е именно по-честото слагане на гърда. Бъдете търпеливи, хранете се пълноценно и приемайте адекватно количество течности.

При децата на адаптирано мляко, можете да предложите допълно хранене.

 

Ако забележите симптоми на вирусна инфекция (температура, хрема, кашлица, диспептични оплаквания и др.), детето е твърде сънливо и отказва да се храни или нещо друго ви притесни, е необходимо да организирате консултация с лекар.


Всяка промяна във физическото състояние на бебето, която тревожи родителите, трябва да се обсъди с личния лекар на детето и да бъде уточнена.

 

Библиография:

1.Lampl M, Johnson ML. 2011. Infant growth in length follows prolonged sleep and increased naps. SLEEP 34(5):641-650;

2.LLLI. 2006. Why does my baby suddenly want to nurse constantly? La Leche League International;

3.Педиатрия, издателство „АРСО“, под редакцията на Проф. Д-р Д.Бобев и Доц. Д-рЕ.Генев – трето издание;

4.https://prakticheska-pediatria.net таблици ръст и телесна маса;