Казвам се Боряна Тодорова и работя като психолог в отделение по неонатология в УМБАЛ - Русе. Психологът в неонатологичните отделения е лукс, който засега предимно частните клиники в България си позволяват. А у нас има много и добре подготвени колеги-психолози, които биха били ценен актив във всяка болница и във всяко отделение в България. И, ако политиката на болниците поставя пациента в центъра на грижите, то би трябвало на пациентите да се осигури психологична подкрепа, която е особено нужна при болничния престой. Психологът в неонатологията  с неговата  теоретическа и практическа подготовка може да помогне на това толкова специално отделение чрез...
 

Индивидуално психологическо подпомагане на родилките на доносени бебета

Младите майки преживяват различни психологически трудности по време на престоя си в болницата и нерядко имат нужда от подкрепа при своята адаптация към ситуацията. За много майки на първо дете майчинството се оказва много стресиращ момент и дори често плашещ. Майчинството събужда собствени нерешени травми  или травматични детски преживявания под формата на емоции и чувства, свързани с тях.
 
Притесненията, свързани с бебето и с неговото отглеждане са много. Някои майки са свързани с мъже-насилници или живеят в незадоволителни и плашещи връзки и появата на детето ги изправя пред осъзнаване на ситуацията и дилемата на избора „А сега накъде?“.
 
Майките, които вече имат деца са често притеснени дали и как голямото дете ще привикне към ситуацията да има братче и сестриче и се интересуват как биха могли да се справят по-добре с родителството на двете деца.
 
Има и родилки, които поради различни мотиви изоставят своите деца. Противно на всеобщата нагласа, повечето пристъпват към това решение именно от любов и грижа към детето си и изживяват това с опустошителна тъга. При тях психологът може да помогне много – да осигури подкрепа, да изслуша, да подкрепи, вместо да обвинява - да предаде посланието „Разбирам болката ти. С теб съм. Не си сама“. Няколко добри думи имат огромно значение на фона на многото други, които осъждат жената при вземането на това страшно решение.
 
Психологът може да подпомага и родители, претърпели загуба – при смърт или при заболяване на бебето, което също се приема като загуба. В тези ситуации психологът е от огромно значение, за да подкрепи скърбящите родители, за да изслуша това, което те имат нужда да споделят. 
 

Психологична подкрепа на родителите на недоносени бебета

Да се озовеш за пръв път в неонатологично отделение пред страшната гледка на своето бебе, в стъклена кутия е огромно изпитание за всяка майка. През следващите посещения мама понякога идва обнадеждена, разбира, че детенцето й е в по-стабилно състояние и запазва усмивка през цялото време. А понякога мама е тъжна, емоционална, не може да спре сълзите си, отчаяна е, тревожна е, безнадеждна е.
 
Чакането на добри или лоши вести е трудна ситуация. Безпомощността и липсата на възможност сами да помогнат на децата им, кара родителите често да са обезверени, отчаяни, да не виждат изход от ситуацията, а изписването да се вижда като далечна и невъзможна мечта. През това време има и притеснение дали детето ще е добре за в бъдеще, какви ще са последствията от ранните проблеми, преждевременното раждане, престоя в кувьоза и др.
 
Едно уравнение с много неизвестни стои пред всеки родител на дете в неонатологично отделение. Никой не е подготвен да посещава бебето си за по час два пъти в седмицата, никой не е подготвен да види бебето си на системи или да приеме, че бебето му е по-малко от килограм.
 
Трудно е човек да се почувства като родител, ако се налага да се прибира у дома, да поверява грижата и живота на бебето си на други хора и да оставя бебето си в стъклена кутия... до следващото посещение.
 
Ето защо това събитие – раждането на недоносено бебе или настаняването на бебе в интензивно отделение трябва да се приема като травматично събитие, което често се изживява и като загуба – загуба на възможността за „нормално“ родителство още от раждането на бебето, загуба на плановете и мечтите, на представата, че денят на раждането ще е най-шастливият дългоочакван ден.
 
Някои родители тъгуват, някои са гневни, а други търсят вина, която често намират у себе си. Психологът е този, който помага на родителите да приемат събитието, да приемат реалността, да приемат, че нямат вина и да се справят с трудния период, през който не могат да вземат своето бебе у дома.
 
Родителите, които посещават с месеци своите бебета знаят, че там има някой, когото вече познават, добронамерен човек, когото виждат при всяко посещение, с когото могат да споделят своите притеснения, мисли, чувства, своите сълзи и своята радост, когато имат добри новини. Те знаят, че този човек се интересува от това, което те искат да кажат. Психологът е там за тях - да ги подкрепя, изслушва, разбира.
 

Въвеждане на добрите световни практики в неонатологията


В нашето отделение е приета стратегия за приобщаване на новите добри практики от света – иновации за нас, които по света вече са утвърдени и са се доказали като ползотворни за малките бебета и за техните родители.
 
Започнахме тази поредица от инициативи със създаването на „Библиотеката на мама“ – с дарение на издателство „Изток-Запад“ дадохме на майките на всички бебета възможността да разполага с литература, която да им даде знания за майчинството и общуването с бебенцата, а и да повиши комфорта на техния болничен престой.
 
Следващото начинание се случи благодарение на английска фирма, специализирана в производството на принадлежности за новородени, и специално за недоносени бебета в неонатологични отделения. Получихме от техните гнезда, в които най-малките пациенти на неонатологията да се чувстват по-сигурни и спокойни. Също така и малки кърпички за гушкане от специална бамбукова материя, която при допир поема от аромата на майката, а после се оставя при бебчето в кувьоза, за да може чрез обонянието си то да усеща нейното присъствие и да знае, че тя е до него.
 
Разботим с удоволствие с фондацията „Недоносени деца“, която ни подкрепя много и силно допринася добрите и новите неща да се случват и при нас. Благодарение на отдадени доброволци от фондацията получихме прекрасни шапчици за бебенцата, които да поддържат топлината на главичката при кенгуру-грижата, а също така и терлички и октоподчета, които поради асоциацията с пъпната връв при хващане имат уникален терапевтичен ефект върху бебетата и намаляват риска те да издърпат медицинската апаратура, прикачена към тях.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Споменах кенгуру-грижата. Ах, кенгуру-грижата! Това е най-прекрасната иновация за недоносените бебета и техните родители. Практика, одобрена и използвана широко по света, където контактът на родителите с бебето се насърчава, защото той не само помага на тях да се справят с преградата на кувьоза и разделението си от своето дете, но и изключително помага на дечицата, дори във физиологичен план.
 
Друга основна полза от контакта кожа-в-кожа с мама и татко е, че бебето има възможност да започне изграждането на позитивна връзка с първите значими други – неговите родители. Така бебето започва да формира сигурна привързаност и позитивна жизнена позиция - едно вътрешно гласче, шепнещо „Аз съм добър - ти си добър“- вярата на детето в собствената стойност и значимост, сигурността, че „моите родители са там, когато имам нужда от тях, аз съм на сигурно място с тях, светът е сигурно и добро място, където аз съм ценен, обичан и значим“.
 
Това са първите социални контакти на бебето с най-важните за него хора и социалнопсихологическото му развитие се подпомага изключително чрез контакта кожа-до-кожа, при който поне за кратко може да се преодолеят бариерите на кувьоза.
 
Кенгуру грижата и семейно-ориентираното лечение на бебетата, при което медиците и родителите са екип и на майката и таткото се позволява да контактуват с детето си възможно най-много време, са доказана практика в по-напредналите страни. Надявам се, че това ще стане масова практика и при нас.
 
Текстът е част от съвместния проекта на Фондация "Нашите недоносени деца" и Puls.bg за специална поредица, подкрепяща семействата с недоносени деца с полезна информация