Лятото е все по-близо, замисляме се за плаж, море, изобщо за много приятни пътувания. Но дали кърменето би ви създало проблем през лятната почивка?

 

Ето няколко съвета...


 

Планувайте пътуването с много почивки. Ако ви предстои дълго пътуване проучете къде по пътя можете да спирате, за да кърмите. Повечето специалисти са на мнение, че бебета под 6 месеца, които са изцяло на кърма нямат нужда от вода. Кърмата, с която се хранят е абсолютно достатъчна да задоволи нуждите им от течности и да не се стига до дехидратация. Именно по тази причина кърменето през горещите дни трябва да е възможно по-често.

 

Ако пътувате със самолет. Избягвате средно място. Опитайте се да запазите място до прозореца или до пътеката, така че от едната ви страна да няма човек. Не за да се криете, докато кърмите, ако бебето рита или се върти, може съседът ви по място да не е много доволен. Кърмете бебето при кацане и излитане. Преглъщането ще намали налягането в ушите и дискомфорта.

 

Запознайте се с правата си. Проучете как стои въпросът с кърменето на мястото, където отивате – къде може и къде не може да кърмите. Някои страни имат строги правила за кърмене на обществени места. Спазвайте ги.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Имунизации. Уверете се, че всичките имунизации и реимунизации, които трябва да имате са направени. Попитайте педиатъра си дали няма нужда от някаква специфична ваксина за мястото, където заминавате.

 

Кърмачето също усеща часовата разлика. Не само, че усещат часовата разлика, но това може да ги направи плачливи и раздразнителни. И вие и бебето може да имате нужда от няколко дни, за да привикнете към новите условия. Кърменето със сигурност ще подпомогне адаптацията. Твърде вероятно е графикът ви за кърмене да се обърка в новата часова зона. Бебето най-вероятно ще се придържа към досегашните си часове за хранене. Ако искате да пренастроите графика, ще са ви нужни няколко дни, до седмица.

 

Пътуване без бебето. Ако имате възможност изцеждайте кърма предварително. Съхранявана в хладилник, тя е годна до 6 месеца. На пазара има изобилие от биберони, за които се твърди, че максимално наподобяват естественото хранене. Можете да се доверите на някои от тези марки. Така бебето приема шишето с кърма, а след като се върне мама, няма проблем да се върне отново към гърдата. Задължително носете със себе си помпа за кърма.

 

Изцеждайте се по режима, с който се храни бебето. Носете резервни части за помпата. Ако тя се повреди трябва да имате опции. Не бива да пропускате твърде много изцеждания. Не спирайте да приемате много течности, лактогонни чайове и всичко, което сте правили до сега, за да имате добра лактация. 


Ако ви предстои дълго пътуване, уверете се, че ще можете да се изцеждате в необходимите часове. В самолетите обикновено има удобни за целта места. Информирайте се за съответната авиокомпания.

 

Трябва ви хладилник, за да съхранявате кърмата. Направете предварителна уговорка с хотела, където ще отседнете да ви осигурят хладилник. На стайна температура кърмата е годна само няколко часа. Дори да не сте успели да намерите как да съхранявате кърмата не спирайте изцежданията!

 

Останете здрава. Приемайте много течности, хранете се със здравословна и разнообразна храна, която ще направи кърмата ви пълноценна. Опитайте се да подържате същият хранителен режим както до сега.

 

Съхранявайте кърмата на студено (4-5 градуса). Докато пътувате си осигурете хладилна чанта. Само по такъв начин можете да съхраните кърмата по време на дълъг път. Ако имате възможност предпочитайте бутилки за съхранение на кърма пред пликовете. Те ще запазят кърмата по-дълго.

 

Запознайте се с правата си за транспортиране на кърма. Има закони, които позволяват на майки, пътуващи без бебето си, да носят кърма в по-големи количества, от позволените количества течности. Кърмата попада в една и съща категория с течните лекарствени форми. Преминавайки през проверки, служителите ще поискат да отворят бутилките с кърма, за да проверят за експлозиви. Предупредете ги, че носите изцедена кърма, те ще ви запознаят с правилата и какво трябва да правите. 

 

Споделете и вашият опит при пътуване по време на кърмене, за да може да си помогнем взаимно.