Има преживявания, които превръщат личната болка в мисия, а мъката - в двигател на значими каузи. Преждевременното раждане се оказва именно такова преживяване за три майки на пет недоносени деца. Нина Николова, Надя Дренска и Виолета Бакалова се обединяват в общата цел да помагат на други родители с подобна съдба. Създадената от тях фондация “Нашите недоносени деца” е първата неправителствена организация в България в подкрепа на недоносените деца и техните семейства.
Световната статистика сочи, че всяко десето бебе се ражда преждевременно. Недоносените деца са изложени на многобройни рискове - както веднага след раждането си, така и в дългосрочен план. Тези бебета се нуждаят от специални грижи, квалифицирани медицински специалисти, модерна техника и, разбира се, от контакта със своите родители.
Усилията на фондацията са концентрирани в повишаване на информираността за проблемите, свързани с преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете. В същото време чрез редица благотворителни инициативи фондацията е успяла да закупи животоспасяваща апаратура за над 30 неонатологични отделения в странат. Екип от психолози се грижи за емоционалното състояние на родителите, осигурявайки индивидуални онлайн консултации, групи за психологическа подкрепа, както и посещение в някои от неонатологичните отделения в София.
Подобряването на неонаталната грижа, осигуряването на психологическа подкрепа за родителите на недоносени деца, гарантиране на качествено проследяване на развитието им, ранна интервенция и превенция на дългосрочни проблеми, както и повишаване на информираността на родителите са сред ключовите цели, които от фондацията са си поставили. 
От фондацията създават Наръчника „Всичко за недоносените бебета“, разработен съвместно с екип специалисти. Той е на разположение на всички нуждаещи се семейства и може да се изтегли безплатно в електронен вариант от сайта на фондацията  www.earlybaby.info. Книжният му вариант е разпространен в близо 40 отделения в страната. Повече за фондацията  можете да научите от  www.premature-bg.com.
 
Съвместно с фондация „Нашите недоносени деца“ в Puls.bg започваме поредица с цел да популяризираме проблемите на семействата с недоносени деца, да представим начините за адекватното им решение, да покажем в тежък момент, че надежда наистина има. Своите истории ще ни споделят семейства с недоносени деца, за затрудненията, които срещат и надграждането на медицинските грижи в неонатологичните отделения по отношение на недодосените ще се срещнем с доверени специалисти. Очаквайте от страниците ни и среща с психолози, с които няма начин да не се работи, случило ли ни се е изпитанието да бъдем родители на преждевременно родено дете. Фондацията ще предостави и практични и изпитани съвети за родителите, свързани с грижите за най-малките бебета.
 
Предоставяме Ви първия текст от този проект. Той е на Инна Минкова, която е клиничен психолог и работи към фондация "Нашите недоносени деца".
 
 
 

 

Психологическите ефекти на разделянето на бебето от родителите в неонатологичните отделения

Краткосрочна и дългосрочна вреда от тази практика


 
Още от утробата плодът учи за заобикалящата го среда чрез сетивата си. Различава гласовете на родителите си от много рано, познава сърдечния ритъм и други шумове в тялото на майка си, развива вкусовите си рецептори, като опитва амниотичната течност. Има повишена възприемчивост при допир на цялата повърхност на кожата и по-специално на лицето. „Дори в утробата бебето е човешко същество, различно от всяко останало, и по времето, когато се ражда, вече ще има богат приятен и неприятен опит." (Д.Уиникът, „Детето, семейството, външния свят”, 2001)
 
Като се роди бебето, при това по-рано от очакваното и без физиологична и психична готовност за живот извън утробата, неговите ориентири продължават да бъдат сетивата. То има нужда от познатите обонятелни и слухови стимули, които знае от преди раждането си. Дори нормалното новородено, родено на време има нужда от близките си, особено майката, която да му помага да преработва и с течение на времето да разпознава постъпващите сигнали от сетивата му от външния свят, както и усещанията, които има в тялото си. Ако няма кой да го съпътства в това, то се претоварва и дезорганизира, не може да се справи с цялата постъпваща информация отвън и отвътре и да я разграничи. То започва да я усеща като заплаха.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Когато на бебето внезапно му се наложи да се бори за живота си, то е изключително уязвимо. При това не само за физическото си оцеляване и здраве, но и за психичното си здраве и развитие. Когато остане само със себе си в кувьоза, без човешки контакт от някого, който да предположи една зараждаща се личност в него, предизвикателствата пред него са огромни.
 
Бебето се изгражда като човешко същество чрез общуването си с другите и това общуване с родителите му и особено с майката, започва още от утробата. Прочутият педиатър и психоаналитик Д. Уиникът казва, че "едно бебе не може да съществува само" и то не само поради абсолютната му зависимост. Малкият човек има нужда от огледало в лицето на грижещите се за него възрастни, чрез техните реакции то постепенно започва да се ориентира кое е и къде е неговото място. "Според това, което бебето намира или не отвън, то може да се опре на собствените си ресурси и да предотврати едно състояние на пренатоварване от онова, което съществува около него" (Дрина Кандилис, „На какво ни учат новородените”, 2013). 
 
Катрин Вание, психоаналитик с над 20-годишен опит в неонатологично интензивно отделение във Франция споделя наблюденията си, че липсата на контакт с хора в първите дни след раждането може да доведе новороденото до състояние на отдръпнатост, което се проявява в липса на нужда от комуникация и постепенно затваряне в себе си. И още - човешкият контакт е заменен от машината, която поема 'отговорността' за оцеляването му. „Тялото му не изпълнява физиологичните си функции: към пъпът е прикрепен катетър; носът, предназначен за дишане, служи за хранене; интубираната му уста не позволява дори да заплаче... Бебето не изпитва глад, тъй като е задоволено без прекъсване. Тялото му не разграничава това, което му принадлежи вътрешно, от това, което принадлежи на средата, която го заобикаля” (К. Вание, „Да се родиш недоносен”, 2016).