Смяна на пелени. Смяната на пелените в първите седмици е около 8 до 10 пъти на ден. Обикновено след всяко хранене се налага да смените пеленката. По възможност мийте бебето с вода и оставете мокрите кърпи за навън.

 

Подмяната на пелената става като се измиват гениталиите на бебето, подсушава се нежно в свивките и когато кожата е суха се нанася крем около ануса и между крачетата на тънък слой.


 

Грижа за пъпчето. Пъпният остатък обикновено отпада около десетия ден след раждането. Къпането, преди да е паднало пъпчето става задължително с течаща вода (поливане с канче) и до колкото е възможно се избягва пъпа. След баня се прави тоалет. Основното, което трябва да направите е да почистите добре пъпчето със спирт 95°. Спиртът се използва, за подсушаване на мястото, той е летлив и увлича останалата вода около пъпа.

 

Почиствайте с марлички, а не с памук, тъй като той оставя власинки. Най-важно е да държите пъпчето сухо. Два-три дни след като отпадне има кръвениста секреция, която се почиства с риванол или отново със спирт.

 

Къпане. Кошмарът на всяка млада майка. Няма нищо страшно в това да изкъпете бебето. Къпането в първите седмици е изключително бързо. Преди отпадане на пъпчето се мие само главата, гръбчето и крайниците. Винаги започвайе къпането от главата и завършвайте с дупето. Това става в рамките на не повече от 10 минути.

 

Важно е преди къпането да сте си подготвили всички необходимо – вода (с температура около 36°), продукт за къпане и хавлия. Подсушаването след баня е хубаво да става с тензухена пеленка. Тя е мека и хигроскопична. Подсушаването трябва да става не чрез разтриване, а с нежно попиване. Обърнете внимание на гънките – подмишниците, между крачетата, шията, под коляното.

 

Ако остане влажно място може да се  зачерви и раздразни. Когато бебето е подсушено е време да нанесете бебешко олио или лосион. След това то е готово да бъде облечено.