Никненето на първите зъбки при бебето обикновено е много продължителен процес, който може да се окаже дискомфортен за родителите и самото дете. Дентицията не е непрекъсната, млечните зъбки поникват последователно, като това би могло да продължи до 3-годишна възраст.

 

Кога се появява първият зъб?


При повечето от кърмачетата това се случва около 6-месечна възраст. Това обаче невинаги е така. При отделните деца първият зъб може да се появи по-рано или по-късно – между третия месец до първата година. Първо поникват долните централни резци. Последният зъб – вторият кътник, които се разполагат в задната част на зъбните редици, обикновено прорязва около втората година на детето. Така че обикновено около тази възраст детето може да се е сдобило с пълния набор от 20 млечни зъба.

 

Болезнено ли е никненето на зъбите?

Няколко месеца преди появата на първото зъбче започва усилено слюноотделяне, т.е. детето се „лигави”. Няколко дни преди прорязването то може да стане по-неспокойно, да спи по-лошо, апетитът му да намалее. Това може да доведе до прекарването на няколко безсънни нощи. Бебето може да започне да поставя в устата си различни предмети или пръстите си с цел да облекчи болката и дикомфорта. Могат да са от помощ т.нар. „чесалки за зъби”.

 

По време на дентицията венците могат да се подуят и възпалят, което да доведе до зачервяване и подпухване на бузите. В някои случаи детето повишава температура или се появява лека диария.

 

Самото никнене на зъби обаче не е болестно състояние, т.е. ако забележите, че детето е по-отпаднало от обичайното или по-раздразнително, има признаци за дехидратация, хрема, повишава температура над 37,5о С, е по-вероятно да се касае за вирусна инфекция. Тогава е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар на детето. Обикновено след прорязването на зъбчето, тези оплаквания бързо отшумяват и детето отново е в добро общо състояние.

 

Как да помогнем на детето по време на дентицията?

Нищо не може да се направи, за да се ускори този неприятен процес. Можете обаче да облекчите в известна степен болката и дискомфорта:

  • Дайте на детето нещо студено да дъвче, като например чесалка, която е стояла в хладилника. Така студената повърхност ще облекчи възпалението и дискомфорта.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Ако детето е захранено вече, даването на студено пюре или каша също могат да облекчат тези оплаквания.
  • Може да помогне обтриването на венците със специален успокояващ гел. Такива се продават в аптеките и могат да бъдат изписани от лекуващия лекар на детето.
  • Ако детето изпитва по-голям дискомфорт, което пречи на храненето или на съня му, може да му дадете нестероидно противовъзпалително лекарствено средство под формата на сироп – ибупрофен, парацетамол за облекчаване на болката и възпалението.
  • Обилното слюноотделяне може да доведе до раздразнение на кожата на брадичката и около устата. Необходимо е да се полагат грижи за нея с подходяща козметика, така че да не се раздразни прекалено.
  • Има и някои хомеопатични медикаменти на пазара, които също се използват за облекчаване на болката и дискомфорта. Те не във всички случаи са удачен вариант, но биха могли да се предпишат и изпробват.
  • Ако детето повишава температура над 37,5о С, е необходимо да потърсите лекарска помощ, тъй като може да се касае за инфекция, като остър отит.

 

Детето вече е на 10 месеца и все още няма зъб. Притеснително ли е това?

Не. При някои деца зъбите не поникват до първата година. Ако все пак на 1-годишна възраст детето все още няма зъб и няма признаци да поникне такъв скоро, споделете го с лекуващия педиатър или с детски дентален лекар. Ако детето е родено недоносено, преди термин, никненето на зъбите обикновено се забавя.