С раждането новороденото претърпява огромен стрес – изцяло се променя начинът на хранене, постепенно нараства времето за бодърстване и попада в една много различна и променлива външна среда. Най-важното нещо, за новороденото е изключителният контакт с майката. Майчината прегръдка осигурява топлина, комфорт и е единственото познато нещо за новороденото.

 

Терморегулацията на новороденото е незряла и в първите месеци, е склонно къп претопляне и охлаждане. От родителите зависи да осигурят максимален комфорт и плавен преход в първия месец. Докато храненето и сънят първоначално са грижа предимно на майката, закаляването и хигиената, могат да бъдат споделени с бащата.


 

Към първа част: Първи грижи за новороденото удома – хранене и сън

Закаляване

С влизането удома, трябва да осигурите адектаватна температура за отглеждане. Има три основни момента при закаляването на новороденото.


Температура на помещенията 
Най-подходящият температурен интервал за в първите дни след изписването е около 23-24 градуса. След като детето се адаптира, постепенно се опитайте да поддържате температура около 22 градуса. През нощта, температурата трябва да бъде с около 2 °C по-ниска от дневната.

 

Извеждане навън

В първите дни все още е рано за диспозицинонна профилактика (с цел повишаване съпротивителните сили на организма). Първоначално е важно да се осигури адекватна външна среда. Преди да започнете разходките на открито, е добре първо да се адаптира удома за няколко дни. В края на първата седмица можете да облечете детето адекватно спрямо сезона и да отворете за 4-5 мин прозореца в стаята в която се намира или да го изведете на терасата. Увеличавайте времето за престой с около 5 мин. всеки ден, докато достигнете 15-20 мин общо. Тогава може да излезнете на кратка разходка.


Облекло
При поддържане на посочените температури за помещенията, новороденото се облича двуслойно, с памучни материи. Завива се с тънка пелена. Винаги поставяйте ръцете над заивката. За нощния сън, най – подходящи са чувалчетата за сън – осигуряват максимален температурен комфорт и безопасен сън.


Не забравяйте редовно да проветрявате помещението в което спи. Употребата на климатици не е забранена през всички сезони, стига въздушната струя да не е насочена директно към бебето.


Новородените обикновено имат студени ръце и крака, което не дава обективна информация за температурания комфорт. Проверете температурата над дланта и на шията.

Хигиена

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, при новородените е изложена на голям стрес. Лесно се травмира, има много по-тънък епидермис, чрез нея детето губи по-голямо количество течности в сравнение с възрастните. Нейната здравина и състояние са от изключително значение.


В първите седмици не е нужно бебето да се къпе всеки ден. Все още не функционират потните жлези, прекарва по-голямата част от денонощието в сън. Прекалено честото къпане и употреба на сапуни, може да доведе до допълнително изсушаване. 


По време на баня температуата в помещението трябва да бъде около 25-27 ℃, а тази на водата около 37 ℃. Избягвайте мокрене на пъпния остатък. Ежедневно хидратирайте с помощта на лосион за тяло. Олиото се нанася след баня на влажна кожа. Не се прилагат масажи в първите дни, докато детето не достигне поне 4 кг.


Пъпът се обработва, като се накапва спирт 95%, върху пъпния остатък, а след като падне се продължава със 70% докато мястото спре да секретира.


Очите се почистват с чист памучен тампон напоен с преварена вода или физиологичен разтвор. Забърсва се отвън навътре.


Сменяйте често пелените, нанасяйте в памперс зоната крем с ланолин, който създава ефективна хидрофобна бариера.


Ноктите се изрязват напречно по време на дълбокия сън на бебето.