Периодът на новороденото обхваща времето от раждането до 28-ия ден. От своя страна той се разделя на ранен (до 7-ия ден) и късен неонатален период. Именно това е времето, в което бебето трябва да се адаптира към новата среда на живот. Постепенно неговите органи започват да функционират пълноценно – белите дробове поемат своята основна функция – обмяната на газове, при сърдечносъдовата система се затварят феталните комуникации, храносмилателната система започва да обработва майчиното мляко и т.н.

 

От друга страна родителите трябва да се настроят психически, че животът им започва изцяло да се върти около нуждите на новороденото. Този период може да бъде много напрегнат за тях. Ето защо е необходимо известно време и осигуряване на спокойна среда, за да могат нещата да си дойдат на мястото.


 

Как да се справим с новороденото?

Ако за първи път имате контакт с бебе, той може да бъде доста стресиращ. Ето няколко съвета за първите мигове насаме с него:

  • Винаги измивайте ръцете си преди да докоснета или вземете детето. Новороденото все още има слаба имунна система, която разчита главно на антителата, придобити по време на бременността, както и посредством майчината кърма. То е по-податливо на инфекции, затова е необходимо спазването на добра хигиена.
  • Придържайте главичката и вратлето на бебето. Неговата мускулатура все още е неукрепнала и съответно конролът на главата липсва. Затова винаги, когато вдигате бебето, пренасяте го или го поставяте да спи, трябва да прикрепвате и главичката.
  • При пътуване с кола винаги използвайте специално за целта кошче, в което да поставите бебето. То трябва да е разположено обратно на посоката на движение, обезопасено с колани. Самото кошче също се прикрепва към седалката с помощта на колани. Така детето е в най-голяма безопасност по време на пътуване.
  • Никога не разклащайте прекалено силно новороденото. Това може да окаже неблагоприятен ефект и да доведе до сериозни усложнения. Ако е необходимо да го събудите, правете го с гъделичкане, както и с докосване по бузките или крачетата.

 

Изграждане на връзка с бебето

Създаването на емоционална връзка с новороденото е най-приятният аспект от грижата за едно дете. Това се случва още в първите часове и дни след раждането. Физическата близост с детето ускорява процеса на създаване на емоционална връзка.

 

Създаването на здравословна семейна и емоционална среда оказва благоприятен ефект върху детето, довежда до ускоряване на растежа и развитието му. За „сближаването” с новороденото помага вземането на ръце, люлеенето и галенето. Някои експерти препоръчват контакта кожа до кожа по време на хранене или носене на ръце.

 

Новороденото обича да чува човешка реч. Гласовете на родителите са му познати още от вътреутробното развитие, така че говоренето и пеенето му действат успокоително. Освен това за бебето може да е приятно слушането на музика. Дрънкалките и музикалните играчки са добро средство за стимулиране развитието на слуха му. Ако детето стане раздразнително или плаче по някаква причина, може да пробвате да го успокоите с говорене, песни или стихчета, като същевременно го люлеете на ръце или в леглото му.

 

Някои новородени са много чувствителни към различните странични дразнители, като светлина, докосване, звуци. Те могат да реагират на тях негативно с плач, обръщане на главата, нарушаване на съня. Ако такъв е случаят с Вашето дете, осигурете му необходимото спокойствие, като ограничите външните дразнения.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Смяна на памперса

Обикновено при новороденото се изразходват около 10 памперса дневно. Преди да пристъпите към смяна на памперса, убедете се, че всичко, което Ви е необходимо, е под ръка. Избягвайте да оставяте бебето само на масата за смяна на памперси. Ето нещата, които са необходими, за да смените пелената:

  • Чист памперс;
  • Мокри кърпички;
  • Крем против подсичане;
  • Ако измивате дупето на детето, пригответе и хавлиена кърпа за подсушаване.

 

Памперсът трябва да се сменя след всяко изхождане по голяма нужда или на всеки два часа. Така ще намалите риска от раздразнение на кожата и развитие на „памперс дерматит”. При момчетата свалянето на памперса и досегът на кожата с по-хладния въздух, може да доведе до уриниране, затова при разкопчаване на памперса изчакайте няколко секунди преди изцяло да го отстраните. При момичетата забърсването трябва да става отпред-назад, за да се избегне инфектирането на пикочните пътища с чревни бактерии. Нанасяйте подходящ крем за успокоение на кожата. Винаги измивайте старателно ръцете си след смяната на памперса.

 

Памперс дерматитът е често срещан. Той се развива, тъй като кожата на детето е много чувствителна и лесно може да бъде раздразнена от мокрия памперс. Обикновено кожата под памперса е зачервена и леко надигната. Състоянието преминава за няколко дни с подходящи грижи. Препоръчва се честа смяна на пелената, използване на подходяща козметика, както и оставяне на детето без пелена за известно време.