Грижата за бебето удома в първите дни след раждането, включва период на адaптация към нова среда, създаване на връзка между родителите и детето и установяване на кърменето.


Предварителната подготовка на жилището за посрещане на новия член на семейството, помага за по-бърза адаптация и осигурява спокойствие за майката и новороденото, когато се приберат удома.

 


Не съществува универсален списък с вещи, какво трябва купим предварително. Добре е да се осигури отделно място за сън на бебето (кошара, кош и др.). За безопасен сън и превенция на синдрома на внезапна детска смърт (СВДС), се препоръчва детето да спи на собствено легло. Винаги го поставяйте леглото по гръб. Съществуват варианти да бъде максимално близо до родителите и в същото време да се осигури максимална безопасност. Не поставяйте играчки, допълнителни завивки или други предмети в креватчето.

 

Не се презапасявайте с пелени и козметика, докато не минат първите седмици. След това ще знаете най-добре, от какво имате нужда. Другото нещо от което се нуждаят всички новородени това са дрехите. Изберете естествени материи, наблегнете на комбинациите от боди и пижама/гащеризон, съобразно сезона.


Ежедневието с новороденото е организирано около няколко основни момента:

  • Хранене;
  • Бодърстване;
  • Сън;
  • Време за разходки и закаляване;
  • Хигиена;

Сънят на бебето

Първите дни, бебето прекарва повечето време в сън. От самото начало ще е трудно да установите режим, но след 2-3 седмица, ще започне да прекава известно време будно. Независимо от това дали се кърми или се храни с адаптирано мляко, е добре да следвате определена последователност: веднага след сън – хранене, бодърстване и след това отново сън. Това е особено практично при децата с рефлукс, който са изключително неспокойни, ако бъдат нахранени непосредсвено преди сън. Постепенно времето за бодърстване през първият месец нараства до около 40 – 50 минути. В края на първия месец, очаквайте бебето да спи около 16 часа за денонощие.

Хранене

Първите 3 месеца са периодът на най-бърз растеж (от първи до 3-ти месец, бебето наддава около 1 кг/месец). Кърмата е най-добрата храна за всяко новородено, кърменето трябва да започне възможно най-скоро след раждането. Първоначално се образува коластра (с вискоко белтъчно съдържание, богата на имуноглобулини, лактоферин и др.) до около 4-5 ден, след това се появява т.нар. преходно мляко, през този период е изключително важно често да поставяте бебето на гърда, до момента, в който се отрегулира лактацията и започне да се образува кърма. Здравото новородено се храни средно между 8 и 12 пъти за денонощие. По време на хранене детето трябва активно да суче, първоначално това отнема между 15 и 30 мин. Количествата храна който приема нарастват постепенно – от 5-10 мл първите 2 дни, до 50 мл в края на първата седмица и около 100 мл в края на втората.

 

Ако детето се кърми обективната оценка на храненето става по индиректни показатели – брой мокри пелени (трябва да има около 5-6 за денонощие) и честота на изхожданията (от 1 до 3 на ден). Нородените имат изразен гастро – количен рефлекс, така че е възможно да има изхождане при всяко хранене. До средата на първия месец се очаква новороденото да е възстановило теглото при раждане, след което се очаква да наддава от 140 до около 200г/седмично.


Кърмачетата, които са на адаптирано мляко, трябва да се хранят през интервали от 3 часа. В края на първия месец трябва да приемат около 110 мл на хранене. Това количество е фиксирано, а времето което е необходимо на стомаха да обработи адаптираното мляко е около 3 часа, ето защо е добре да изчакате достатъчно време преди да предложите следващото хранене.


Вода се предлага между храненията в количества до 30 мл.

 

Ако детето отказва да суче или смятате, че не се храни адекватно се консултирайте с личния лекар след предварителна уговорка.