Много често родителите се притесняват да изведат новороденото навън. При някои култури и етноси дори майката и детето не трябва да напускат къщата в рамките на месец, а понякога и по-дълго.

 

Разходките обаче са полезни не само за детето, но и за майката. От медицинска гледна точка няма противопоказание те да се отлагат прекалено дълго. Необходимо е обаче да се спазят някои правила.


 

Хубаво е бебето да е навършило десетина дни преди за първи път да го изведете извън дома. Особено през зимата то трябва постепенно да бъде подготвено за първата си разходка. Препоръчва се няколко дена преди това да се случи, детето да постои на отворен прозорец с подходящо облекло – в началото за кратко, например 5 минути, след което постепенно времето може да се удължи.

 

След това може да изведете детето на терасата или на двора, като в началото отново за кратко с постепенно удължаване на престоя. Така бебето постепенно свиква с климата навън и първата разходка няма да доведе до стресова ситуация у него.

 

Моментът на първата разходка

Трябва добре да подберете деня, в който ще изведете за пръв път бебето навън особено през зимните месеци. Важно е да не е ветровито, а температурата на въздуха да е над -10о С. Отново нещата трябва да се случват постепенно – в началото само няколко минути, а в следващите дни с постепенно увеличаване на престоя на открито – до максимум 45 минути в първите седмици.

 

През зимата най-подходящи за разходка са обедните часове, когато температурата на въздуха обикновено е най-висока. Хубаво е детето да е нахранено преди това, за да не е раздразнително и да се наслади максимално на престоя навън. В повечето случаи разходката се превръща и в следобеден сън за него.

 

Облеклото

Това е другият въпрос, който вълнува родителите. Новороденото е с все още незряла терморегулация, което означава, че то бързо може да бъде както претоплено, така и преохладено. Двете състояния могат да бъдат опасни, така че трябва да се внимава.

 

Препоръчва се бебето да бъде облечено с един слой повече дрехи от вас, а през зимата – с шапка и добре завито. Добре е детето да е облечено с няколко слоя дрехи, а не само с една по-дебела дреха. Обяснението е, че въздухът между отделните дрехи е изолатор и задържа топлината на тялото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Мястото

За да е максимално приятна разходката, най-добре е тя да се случи на място без голямо улично движение, където въздухът е много замърсен и е шумно. Подходящи места са парковете, например. Свежият въздух е полезен за всички, а най-вече за младия организъм.

 

Тъй като имунната система на детето е все още незряла, детето разчита предимно на антитела от майката, съдържащи се в кърмата. Затова трябва да избягвате затворените помещения и срещата с много хора, които могат да са преносители на различни вирусни заболявания. Избягвайте и пренаселените места, като градския транспорт, пазарите, моловете и други. Освен това те не са особено приятно място за разходки за малкото дете.

 

Постепенно продължителността на разходките ще се увеличи и трябва да сте подготвени при извънредни ситуации. Задължително предвидете по един чифт чисти, сухи дрехи, няколко памперса, мокри кърпички, шише с вода, евентуално адаптирано мляко (ако това е храната на детето).

 

Разходките навън помагат и при облекчаване на коликите на детето. Ако то е било неспокойно вкъщи, извеждането навън води до бързо успокоение, като много често бебето дори заспива.

 

Разходките навън са полезни и за майката. Те помагат за по-бързото възстановяване след раждането, водят до повишаване на настроението поради засиленото производство на ендорфин, помагат за освобождаване на натрупаното физическо и психичско напрежение, свързани с първите дни на новороденото вкъщи.