По време на вътреутробното развитие температурният комфорт на бебето се осигурява посредством терморегулаторните механизми на майката.

 

Новороденото е термолабилно, поради което по-силно се влияе от промените в температурата на околната среда. Неговите терморегулаторни механизми са все още незрели. Това важи с особена сила за недоносените новородени, при които температурата в дома трябва да бъде малко по-висока. Затова е важно да се осигури оптимален микроклимат у дома.


 

Препоръките са температурата на помещението да е 20-22 оС, а в спалнята, където бебето спи тя да е с 1-2 градуса по-ниска.

 

По отношение на облеклото правилото е един слой повече дрехи, отколкото Ви е комфортно на Вас. Така например ако Ви е добре по блуза в дома, то детето трябва да е облечено с боди и блузка.  

 

След първата седмица, при здравите доносени деца, може да се обмисли и първата разходка. Преди това да се случи, трябва да се извърши подготовка на детето, да се избере подходящ ден и подходящо облекло.

Подготовката

Преди да изведете бебето навън, е необходимо то да се подготви постепенно. Така първо го оставете 5-10 минути на отворен прозорец. На следващия ден го изведете на терасата отново за няколко минути. Така детето ще усети промяната в околната температура и извеждането му впоследствие няма да доведе до стрес.

 

Избор на подходящ ден

Когато решите, че е дошло време за първата разходка, е добре да се съобразите и с климатичните условия. В зависимост от сезона подберете подходящата част на деня. Например през по-студените дни – около обяд, а през горещите летни дни – преди обяд или в по-късния следобяд. Важно е по време на първата разходка да няма дъжд, вятър и мъгла. Добре е детето преди това да е нахранено, за да е спокойно. Избягвайте храненето навън в първите няколко дни.

 

Продължителността

В началото разходката е съвсем кратка – няколко минути, в зависимост от условията навън – 5-10 минути са напълно достатъчни. В следващите дни постепенно увеличавайте времето.

 

Обикновено децата много обичат разходките. Чистият въздух, возенето в количката, променената обстановка им действат успокоително и те често заспиват. Разходките помагат и за справяне с коликите впоследствие.

 

Избягвайте затворените помещения

Едни от най-неподходящите места за разходка на детето, особено в кърмаческа възраст, са затворените помещения, като молове, търговски комплекси, големи магазини. Причината е, че там се струпват много хора и рискът от разпространение на вирусни инфекции, особено през зимните и пролетните месеци, е много голям. Затова разхождайте бебето в паркове и градинки.

 

Облеклото

При родителите, особено с първо дете, съществува често тенденция за обличане на бебето с повече от необходимото количество дрехи. Целта е предпазване от охлаждане, но всъщност често се случва претопляне на бебето.

 

Отново важи правилото за един слой повече дрехи. Например, ако Вие сте облечени в яке и блуза, детето трябва да е облечено с боди, блуза и яке, а отгоре да е завито с подходяща завивка.

 

Между слоевете дрехи има въздух, който е много добър термоизолатор. Освен това, ако на детето му е топло, много по-лесно е просто да премахнете един слой дрехи, отколкото да го преобличате изцяло.

 

Проверка на температурния комфорт

Температурният комфорт на детето се проверява най-сигурно по температурата на вратлето му. То трябва да е топло, но не изпотено. Изпотеното вратле показва, че детето е претоплено. След като се приберете у дома, проверете температурата на коремчето на детето – то трябва да е топло. Пръстчетата на крачетата трябва да са леко хладни, но не студени. Така ще сте сигурни, че сте осигурили необходимия температурен комфорт.