Проговарянето е сред най-вълнуващите етапи от развитието на детето. Първата думичка е голяма радост за всички. Развитието на говора е показател за нормално психическо развитие. А в този процес огромна роля имат родителите. Проучванията показват, че момичетата проговарят по-бързо в сравнение с момчетата на същата възраст.

 

Развитието на речта е изключително сложен процес, който започва още от самото раждане. През първите 3 месеца в резултат на емоционалната връзка и общуването между родителите и детето се появяват първите звукове, които преминават в гукане. 


 

Между третия и шестия месец ларинксът претърпява развитие като постепенно детето се научава да си служи с устните и езика и започва да издава все по-сложни звуци. Обикновено звукът на собствения му глас, стимулира мъничето да "бърбори" още повече. Това, което можете да направите вие е да продръжавате на звуците му и да си "говорите" с него. По този начин бебето се стимулира да изговаря все повече звуци. 

 

От шестия до деветия месец бебето постепенно започва да включва целия репертоар от звуци, а това е изключително трудно постижение. Това е отличен знак за развитие на говорните и комуникативни умения.
 

Ролята на родителя и в този период е изключително важна. Не спирайте да говорите на бебето, разкажете му какво ще правите днес, как ще му сготвите обяд, подробно му опишете как сменяте пелената му или как ще отидете с тати на разходка в парка и т.н. Независимо, че все още не може да ви отговори, бебето ще се научи да ви разбира. И не след дълго ще забележите, че бебето реагира на тези фрази.

 

Между деветия и дванадесетия месец се появява т.нар. лепетна реч - период на преход към истинското общуване. Сега можете да чуете бебето за удвоява срички и да каже ма-ма, та-та и т.н. Но това все още не е осъзнатата реч.
 

Вие като родител можете да му показвате и назовавате предметите от обкръжението му. Постепенно бебето ще свикне да свързва думата със съответния предмет. По-добре е да назовавате нещата с истинските им имена. Казвайте часовник, а не тик-так. Избягвайте да умалявате думите (нос-носле), тъй като по този начин те стават по-сложни за произнасяне.


Около и след 1 годинка се появяват и първите осъзнати думички.