Веднъж след като сте свикнали с кърменето, то започва да се превърща в естествена част от ежедневието. Освен това, самото кърмене значително улеснява майката с храненето, като се избягва безкрайното миене и стерилизиране на шишета за мляко, купуването, приготвянето и темеперирането му, а освен това се спестяват и финансови средства. Да оставим настрана практичната част, по-важното е, че чрез кърмата доставяме на бебето най-балансираното и пълноценно хранене, модулира се имунната му система и се осигурява пасивен имунитет. Отчитат се редица ползи за майката-намален риск за развитие на остеопороза, рак на гърдата и яйчниците, по-лек следродилен период и др.
При създаването на допълнителен имунитет, продължителността и качеството му зависи от количеството кърма и прдължителността на прием.

 

Не съществува горна граница за кърмене според Aмериканската aкадемия на педиатрите (American Pediatric Academy) и Световната здравна организация (World Health Organization). Препоръчва се изключително кърмене през първите 6 месеца от живота, захранване от 6-месечна възраст и при възможност, продължително кърмене до първата година. Няма горна възрастова граница за отбиване на кърмачето. Този процес остава изцяло избор на майката, в зависимост от нейното физическо и психическо състояние, възможности и мотивация.


 

Кърмата има своята роля през първата година от живота на детето, но освен това е изключително важно, навреме да се представи твърдата храна.


До около шестия месец, най-критични са запасите на желязо и цинк, така че най-важно е първо да захраните кърмачето с основна зеленчукова или плодова храна и бързо да добавите местни пюрета.


Съществуват митове, че оризовите каши подпомагат заспиването и покоя на детето през нощта, дори смесени с кърма, но до момента няма подобни доказателства.

 

Естественото хранене може да продължи дълго време без необходимост от изпомпване, при наличието на две кърмения дневно. Ако забременеете докато кърмите по-голямо дете, е възможно да се появи болезненост в гърдите или зърната, както и промяна във вкуса и количеството на кърмата. Около раждането отново започва отделянето на коластра.

 

Период на отказване от естественото хранене

 

Този момент е възможно да бъде воден от майката или от кърмачето:

  • Провокирано от майката отказване. Тогава, когато на майката се налага или има желание да прекрати кърменето.
  • Провокирано от кърмачето. Това е физиологичен период на разсейване при кърмачето, свързано с преминаването му през различните фази на нервно-психично развитие.

Преждевременното отказване при деца под 1-годишна възраст, може да е нормален период на разсейване, като част от нервно-психичното развитие, който погрешно се интерпретира, като желание на детето да спре естественото хранене.


Грешно е продължителното хранене да се интерпретира, като отказ на детето от кърмене.
В този случай, периодично изпомпвате кърмата и я съхранявате. Продължете кърменето след кратка пауза.


При децата над 1-годишна възраст:

Бъдете търпеливи, отказването от естествено хранене е продължителен процес!

  • Фазата на разсейване позволява да се възползвате, ако имате желание да го отбиете. Същевременно, балансирано повишете приема на течности.
  • Не бързайте, рязко да спрете кърменето, направете го за няколко дни, това ще ви позволи на гърдите да се адаптират и ще имате по-безболезнена фаза на спиране.
  • Предлагайте чашка вода или мляко, със сламка във времето за кърмене.
  • Постарайте се детето да е ангажирано, например изведете го на разходка с количката до зоопарк или друго вълнуващо място.
  • Носете пристягащи дрехи, така че да няма достъп до гърдите.
  • Подходете внимателно към отказването от нощното хранене. Първо се опитайте да прекратите него и след това постепенно оттеглете дневните. Направете промяна в режима или да подобрите комфорта в леглото на детето - предложете играчка или одеалце за гушкане и комфорт.
  • Може да се наложи майката да се отдели за известно време. При по-упоритите деца се налага да бъдат отделени за кратък период. Когато се налага да се успокоява, е добре това да го направи друг възрастен.

Ако усилията не дават резултат до седмица, се обърнете към личния лекар или специалист по кърменето.