По време на бременността плода получава всички необходими хранителни вещества от майката, посредством плацентата и пъпната връв. След раждането раносмилателна система започва тепърва да изпълнява своята функция, като постепенно се адаптира и усъвършенства.


През първите седмици и месеци при около 1/3 от децата се наблюдават колики.


Коликите се описват като продължителен интензивен плач или неспокойствие при здраво кърмаче. Те притесняват силно родителите, тъй като промяната в настроението на бебето настъпва без видима причина и обикновено трудно се повлиява. Епизодите се характеризират с изразена периодичност и се появяват по едно и също време на денонощието – обикновено привечер или нощем.Коликите достигат своя пик до около 6-седмична възраст, след което постепенно отшумяват до около 3 – 4 месец.

Как да разберем дали бебето има колики?

Раздразнението и плача са нормални за кърмачетата, особено през първите месеци. Трудно е да се прецини, точно колко е нормално да плаче едно бебе.


Като колики се дефинира плач с продължителност над 3 часа дневно в 3 или повече дни от седмицата за по 3 или повече седмици.


Основните характеристики на коликите са:

 • Интензивен плач, който наподобява пищене;
 • Плач без видима причина, за разлика от плача свързан с глад или дискомфорт от памперс и т.н.;
 • Неспокойствие, дори когато плачът отмине;
 • Появяват се винаги по едно и също време на денонощието;
 • Наблюдава се присвиване на крачетата към тялото, скованост на ръцете, сключени пръсти, свит юмрук, дъговидно извиване на гръбнака;
 • Понякога настъпва временно облекчение при отделяне на газове или масаж на корема;

Кога да потърсите лекарска помощ?

Изключителният плач, може да се дължи, освен на колики, също така и на редица по-сериозни със състояния или заболявания. Задължително осигурете лекарска консултация при наличие на прекомерен плач или други съпътстващи симптоми:

На какво се дължат коликите?

Етиологията и до момента не е напълно изяснена. Най-вероятно се касае за редица рискови фактори, които значително варират при всяко дете:

 • Незрялост на храносмилателна система. В първите месеци се наблюдава физиологична лактазна недостатъчност. Тя води до недобро разграждане на лактаза, което води до ферментация в червата, образуването на млечна киселина и отделянето на газове;
 • Бактериален дисбаланс в стомашно-чревен тракт;
 • Хранителни алергии и непоносимости (лактазна непоносимост) – често се установяват на малко по-късен етап, но биха могли да са причина за обострянето на състоянието;
 • Прехранване, недохранване;
 • Семеен стрес или безпокойство;
 • Прекалено бързо хранене и поглъщането на голямо количество въздух;

Какви са рисковите фактори за поява на колики?

Рисковите фактори не са напълно изяснени. Наблюдавана е по-висока честота на колики, сред децата на майки, които са пушили по време на бременността. Интензитета и продължителността на коликите, зависи също така от раждането спрямо термин, пола на бебето и храната която приема (кърма или/или адаптирано мляко).

Усложенения

Не водят до кракосрочни или дългосрочни медицински усложнения за детето.
Коликите стресират родителите, като някои проучвания описват връзка между коликите при бебето и следните проблеми при родителите:

 • Повишена честота на следродилна депресия;
 • Ранно отбиване на кърмачето;
 • Чувство за вина, изтощение и безпомощност и гняв;

Лечение

Липсва етиологично лечение, никое от средствата на пазара не води до дефинитивно решение на проблема. Прилагат се няколко групи медикаменти, които повлияват в известна степен състоянието:

 1. Съдържащи симетикон – намаляват повърхностното напрежение на газовите мехурчета и спомага резорбирането им в червата и подпомага отделянето чрез газовете. Има само локално действие и висок профил на безопасност;
 2. Лактаза – добавянето на лактаза към млякото или директно води до по – добро разграждане на въглехидрата. Количеството на ферментационните продукти се редуцура в резултат на което и газообразуването е намалено. Това пряко рефлектира на дискомфорта и плача при детето. Прилагането на лактазни препарати изисква строго спазване на указанията за приложение, в противен случаи са неефективни;
 3. Пробиотици;
 4. Физикални средства – умерено затопляне на коремчето, масажи с кръгови движения по часовниковата стрелка.