След навършване на първата годинка, наред с прохождането, гърнето е може би най-обсъжданата тема сред майките. Несъмнено премахването на пелените носи много ползи за детето от хигиенна гледна точка, но този акт не е никак лесен. Някои майки си дават повече време за приучаването към гърнето, а други са изключително нетърпеливи и забравят, че децата имат нужда от време за всяко ново нещо в живота им. Важно е да се знае, че всяко дете е различно. Няма правило, което да казва, че децата след определена възраст трябва да се научат да използват гърне. При някои това става по-рано, при други по-късно. Основното, което се изисква от всеки родител е много търпение.

 

Кога е правилното време да започнем с гърнето? Отговорът не този въпрос зависи както от детето, така и от родителите. И двете страни трябва да са готови за това. Основното изискване за използването на гърне е детето да може да стои стабилно. Според едни специалисти ранното поставяне на гърне може да повлияе по-скоро негативно на детето и е излишно. Други специалисти твърдят, че ранното поставяне на гърне води до по-големи успехи. Истината е някъде по средата. Доверете се на детето. Между 8 и 10 месец е подходящо време да започнем да поставяме бебето на гърне. Ако то не желае да седи върху него, не го насилвайте. Това само ще усложни задачата.


 

Ако детето категорично отказва да сяда на гърнето (това често се случва около 1г и 5, 6м след първоначален успех), не бива да го насилваме. Добре е да му обясним, че когато има голяма или малка нужда трябва да казва и да сяда на гърнето или да ходи в тоалетната, точно както правят мама и тати, братя и сестри. Така, ако гърнето не е интересно можем да го заменим с подложка за тоалетна чиния. Около и след навършването на 2 годинки детето започва да осъзнава възможностите си да контролира тазовите си резервоари. Така ходенето до тоалетна започва да става нещо забавно за него. Най-често това е възрастта, в която децата постигат успехи и се отказват от пелените.