Да приучиш бебето да спи може да се окаже една от най-обезсърчаващите и изморяващи дейности. Повечето родители очакват с нетърпение вечерта, времето, когато могат да си починат и да отделят време за внимание един към друг. Само че приучаването на бебето към сън в определено време е трудна задача, която отнема време и изисква упражняване.Предлагаме няколко метода за приспиване на бебето, специално изведени от специалисти:Приспиване на бебето по метода на Фърбър
Една от най-известните техники за приучаване на бебето към сън е методът на Фърбър по името на създателя му, д-р Ричър Фърбър, директор на Центъра за разстройства на съня при децата към педиатричната болница в Бостън.

 При първия ден на вкючване на техниката авторът й съветва бебето да се постави в леглото, когато е все още будно, но достатъчно изморено и готово да се отдаде на съня. Следващата стъпка е да излезете от стаята. Бебето не е заспало, ще види излизането ви и най-вероятно ще се разплаче. Д-р Фърбър обаче съветва да почакате пет минути преди отново да се върнете при него. Опитайте се да го успокоите, но в никакъв случай не го взимайте на ръце. Не оставяйте дълго време в стаята, а само 2-3 минути.В случай, че бебето се разплаче за втори път, изчакайте по-дълго време – 10 минути, преди отново да влезете в стаята. Действието се повтаря – успокоявате мъничето, докато то лежи в леглото си. Оставате за кратко и излизате.
 


При следващото изплакване изчаквате 15 минути като повтаряте вече описаните действия.
 


През първото денонощие процесът се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо като се оставят периоди от 15 минути между влизанията, съветва експертът. Най-вероятно бебето ще заспи при първите ви излизанияКогато бебето се събуди през нощта, техниката на приспиване трябва да се повтори като се започне с минималното въведено време на изчакване за деня до най-максималното.

 


На всяко следващото денонощие периодът се увеличава с 5 минути. През втория ден първият период на изчакване е до 10 минути, а най-дългият до 20 минути. На третия ден започвате от 15 минути и т.н. Най-вероятно, уточнява авторът, подобно наслагване на времето няма да е необходимо, тъй като бебето ще се научи да заспива много по-бързо.

 


Родителите с опит от въвеждането на техниката на Фърбър, съветват преди да се пристъпи към нея добре да отпочинат и да сложат бебето да спи в по-ранен час, тъй като периодът е изпълнен с притеснения и е до известна степен изтощителен за изпълняващите го. Процесът на приучаване на бебето към сън е постепенен, но трябва да знаете, че веднъж вземете ли го отново на ръце, скоро няма да го научите да заспива навреме и да управлявате режима му на сън и бодърстване.
 Постепенно отдалечаване
В случай, че родителите не желаят да оставят бебето си будно, специалистите съветват, приспиващият да го остави на леглото и седне срещу него докато то заспи. След два дни обаче трябва да започнете да отдалечавате мястото на стола от леглото на бебето, така че след седмица да стигнете до вратата на стаята. Обикновено след 10-ия ден, най-късно след две седмици мъничето привиква да заспива само.“Не ти обръщам внимание!”
Методът не е сложен. Оставете бебето в леглото и дори да се разплаче не го утешавайте. Експертите обаче обръщат внимание на родителите, че за да използват тази техника е необходимо преди това да се научат да разпознават причините за плача у бебето. Техниката е изпитание за родителите, които не могат да устоят на плача на детето си и за тях е по-добре да не я избират – приласкае ли се детето след като е оставено 15 или повече минути да плаче, то заспиването му ще стане още по-сериозен проблем.Принудително събуждане
Този метод изглежда крайно противоположен на желаната цел.
Изисква се да отбележите времето на естествено за бебето заспиване в продължение на седмица. През следваща го събуждайте 15 минути по-рано от типичното за него време и го оставяйте да заспи, когато пожелае. Постепенно бебето ще престане да се буди само. Така след някоко седмици ще можете да увеличите периодите на сън, като осигурите на него и себе си продължителна и пълноценна нощна почивка.
 


Какво пречи на заспиването на бебето:
В отчаянието си да приспят малкото си дете родителите са склонни на драстични постъпки, които освен че вредят на изграждането на здравословни навици, могат и да са в ущърб на здравето му. Тези методи включват:

  • на детето се предлага допълнително извън нормата количество храна;
  • храни се през нощта – в действителност бебето се буди нощем не защото е гладно, каквато е погрешната популярна представа;
  • ограничава се времето за сън през деня – при това съществува риск бебето да се преумори, което нарушава съня му, заспиването се затруднява още повече, нощният му сън става по-лек;
  • слага се по-късно в леглото за нощен сън – което ще доведе до същите проблеми.