Изключително бурно е развитието до навършването на 3 години, не само за мозъка, но и за редица способности – фина и груба моторика, координация, контрол върху тялото. Освен това този период на ранно детство е изключително сензитивен и за развитието и формирането на говорните способности.


Важно е да се отбележи, че всяко дете се развива с индивидуални темпове и трябва да бъде сравнявано не с напредъка на своите връстници, а с неговия собствен. Освен това може да има периоди на бързо и значително по-бавно развитие, което не бива да притеснява родителите.


Докато за късното прохождане могат да бъдат положени усилия и да се вземат допълнителни мерки като качествени и удобни обувки, използване на уолкъри, колани, то с проговарянето забързването на процеса е по-трудно.Първите целенасочени думи се появяват около 12-месечна възраст, като може да се изчака до 18 месеца, предвид индивидуалните темпове на развитие на всяко дете. Като в този период детето си служи с поне десет думи от обкръжаващата го среда – мама, тати, мляко, супа.


В периода от 18 месеца до 2 години думите изместват значителна част от движенията. Малкото дете се опитва да разбира чуждата реч. Активният речник се увеличава, макар и с малко на брой нови думи.


Важно е още от раждането да се общува с бебето като се използват целите думи и изречения с правилна граматична структура, а не променени или т.нар. „бебешки думи“. Също така забавяне в говора може да бъде ранното говорене и на други езици, тъй като това обърква децата и допълнително натоварва мозъка им с обработка на повече информация.


Използването на залъгалки ограничава възможността на езика и други мускули, свързани с речта, за свободно движение, поради което децата по-рядко опитват да говорят.


Автоматично задоволяване на нуждите, без да се стараем първо детето да се опита да изговори името на желания от него предмет или храна, също може да доведе до забавяне на вербалното общуване.


Медицинските причини за късно проговаряне могат да бъдат както преждевременно раждане, така и хронични инфекции на ухото, които водят до нарушение на слуха, аномалии в устната кухина и други.


В повечето случаи няма нужда от външна намеса и говорният апарат сам се „отблокира“, но изчакването трябва да бъде максимално до навършване на 30-36 месеца.


Референции:
1. Delayed Speech or Language Development, KidsHealth;
2. W. Sears, M. Sears; The Baby Book.