Диарията се определя, като наличие на 3 и повече воднисти изхождания дневно. При кърмачетата това определение е неприложимо. За новородените, които се хранят с кърма е нормално да се наблюдава изхождане след всяко хранене. Броят на храненията може да варира около 8 до 12 за денонощие. Децата, които приемат адаптирано мляко, не се изхождат толкова често. По - честите изхождания при кърмачето се дължат характеристиката на кърмата и изразения гастро-количен рефлекс.

Как да разберем, че бебето има диария?

За диария се приема наличието на по – голям брой кашави или воднисти изхождания, в сравнение с типичните за бебето до този момент. Диарията може да бъде придружена и от други симтоми: повръщане, остра загуба на тегло, изтощение, коремна болка, кръв в изпражненията. В зависимост от приема на храна и течности, след определен момент, количеството на изпражненията намалява. Първоначално детето е неспокойно поради болките и дискомфорта, след което с напредване на дехирдратацията става по – отпуснато, сънливо и губи тегло.


Диарията и дехидратацията, като усложнение, са често срещан и сериозен проблем, особено в детска възраст и една от водещите причини за хоспитализация.


Съществуват няколко механизма за развитие на диария: осмотична, секреторна диария, в резултат на възпаление или малабсорбция. 

 

 • Осмотична диария – дължи се на наличието на осмотичноактивни вещества в чревния лумен, при нарушения в разграждането или усвояването на хранителни вещества. Такъв пример е диарията при лактозна непоносимост. Диарията спира след ограничаване приема на лактоза.
 • Секреторната диария настъпва в резултат на токсичното действие на определени вещества(например бяктериални токсини), които повишават секрецията на хлорни йони и вода по хода на червата. Секреторната диария, продължава дори при гладуване.
 • Възпалителни заболявания на стомашно – чревния тракт(СЧТ), като улцероцен колит, или болестта на Крон, водят до хронично възпаление на лигавиците, нарушаване на тяхната цялост и загубата на плазма, серумни протеини и кръв. Изпражненията са по-воднисти, понякога с примеси на кръв.
 • Малабсорбция – тя може да се дължи на секреторни механизми или състояния при които е намалена контактната повърхност на СЧТ. Например при синдрома на късото черво или панкреасна недостатъчност.

Диарията не е диагноза, тя е симптом!

Причините за диария могат да се разделят в две групи, в зависимост от това, дали се касае за остра(<2 седемици) или хронична(>2 седмици). В по-голямата част от случаите, се касе за остро състояние.


Причини за остра диария:

 • Гастроентерит;
 • Хранителни алергии;
 • Прием на антибиотици;
 • Хранително отравяне;

Най-честата причина за гастроентерити остават острите вирусни инфекции.


Хронична диария може да се дължи на:

 • Диетични грешки;
 • Инфекиця;
 • Целиакия(цьолиакия или глутенова ентеропатия);
 • Възпалителни чревни заболявания;

Наблюдава се също така при наличие на анатомични особености или нарушения, които имат отношение към усвояването на приетата храна.

История на заболяването

За да се установи причината за състоянието прегледа започва със снемане на анамнеза(исотория на заболяването).

 

 • Уточнява се количество, честота и характеристики на изхождането, както и наличието на придружаващи оплаквания(температура, повръщане, коремна болка, наличие на кръв в изхожданията).
 • Прием на антибиотици, през последните 2 месеца.
 • Оценя се хранителния режим, като насочено се пита за прием на храни и напитки с разхлабващо действи(круши, сливи, сокове с високо съдържание на сорбитол).
 • Предходни проблеми със запек.
 • Търсят се рискови фактори за инфекция – скорошно пътуване, консумация на храна със съмнителен произход, контакт с животни или с хора с подобни оплаквания.

При антибиотик – асоциираната, постинфекциозна, както и анатомично обосновената диария, причините се изясняват при разговора с пациента. С определянето на давността и характеристиките на изхожданията се отдефинират острата и хронична диария, както и тежестта на състоянието.

 

В повечето случаи на остра диария се касае за остра вирусна инфекция, състоянието е от леко до средно увредено, с температура и нестабилни изхождания(без примеси на кръв).

 

При хроничната диария симптомите са разнообразни, в зависимост от подлежащата причина. Например при болестта на Крон, могат да се наблюдават улцерации в устна кухина, изостване в растежа и др.
 

(Към втора част Причини за диария при бебето. Продължение)