Осигуряването на безопасна среда за съня на бебето има изключително важно значение за предотвратяване на животозастрашаващи инциденти – синдром на внезапна детска смърт или задушаване. Съществуват редица препоръки за създаване на безопасна среда за сън, благодарение на които честотата на тези инциденти е намаляла значително в последните години.

  • Спане по гръб. До навършване на едногодишна възраст това е позата, която трябва да заемат всички бебета по време на сън. След премахване на препоръките за спане по корем е отчетено значително намаляване честотата на синдрома на внезапна детска смърт. Не се препоръчва и спане на една страна, защото по този начин бебето лесно може да се обърне по корем. Някои родителите се притесняват, че при спане по гръб, бебето може да се задави. Анатомията на дихателните пътища и защитните рефлекси, като кашляне, не позволяват това да се случи. Включително и бебета с гастроезофагеален рефлукс се препоръчва да спят по гръб.

 

Ако бебето започнало да се обръща – от корем по гръб и обратно, е важно то да бъде под наблюдение от родителите, докато е будно. Не го оставяйте самò в стаята или под грижите на по-голям брат или сестра. Когато започне да се обръща, около детето не трябва да има завивки, възглавници, играчки (особено такива, които може да глътне или аспирира) и други. Не се притеснявайте да го оставите по корем, докато това му харесва и докато го наблюдавате. Това е особено важно за развитието на двигателните му умения впоследствие. Ако заспи по корем обаче, задължително го обърнете по гръб.


 

  • Спане на твърд матрак. Независимо от това къде спи бебето – в креватчето, количката, столчето за кола, препоръките за безопасност изискват матракът да бъде твърд. Нормално е родителите да искат най-доброто за детето си, включително и това то да спи на удобно легло. Децата обаче на са умален вариант на възрастните и често това, което е добре за нас, може да се окаже вредно и дори опасно за тях.

 

Чаршафът, с който е застлано леглото, трябва плътно да влиза под матрака, за да не може лесно да се извади. Препоръчва се използването на чаршафи с ластик, които да са специално пригодени за съответния матрак. В леглото не трябва да има излишни играчки, възглавички, завивки и други свободно подвижни предмети.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • В стаята на родителите. Препоръките са детето да спи през нощта в родителската спалня поне до навършване на 6 месечна възраст, а най-добре – до навършване на 1 годишна възраст. Бебето трябва да спи на отделно легло, кошара, бебешко креватче, което да е разположено в близост до спалнята на родителите. Това намалява риска от внезапна детска смърт с 50%. Освен това намалява хроничното изтощение у майката, тъй като по този начин тя може по-лесно да храни и успокоява бебето, отколкото ако то е в друга стая.
  • В собствено легло. Вземайте бебето на спалнята само за хранене, успокояване, смяна на памперса. Ако приспивате бебето на спалнята, уверете се, че около него няма никакви възглавници, одеала, играчки, така че да не се създава опасност, ако случайно и Вие заспите. Ако това се случи, след като се събудите, преместете бебето в неговото легло. Не го оставяйте да спи на спалнята, особено ако то е: под 4-месечна възраст, родено е недоносено, някой от родителите е пушач или е употребил алкохол, ако някой от родителите приема медикаменти, които се отразяват на съня му, ако спите на мек матрак или диван.
  • Използване на залъгалка. Установено е, че това намалява риска от внезапна детска смърт. Ако кърмите, се препоръчва да дадете биберон на бебето след 2-3 седмици. Това е необходим период, за да може то да си изгради техника на сучене и да започне да наддава добре. В противен случай използването на залъгалката може да компрометира кърменето. Ако храните бебето с адаптирано мляко, няма ограничения за използване на биберон.