Черепната кухина е изградена от отделни кости, които срастват помежду си , образувайки т.нар. шевове. По време на вътреутробното развитие и в първите месеци след раждането костите не са напълно срастнали. Това позволява от една страна безпроблемното преминаване на главата на бебето през родилния канал, а от друга – нарастване на черепната кухина, успоредно с развитието на централната нервна система. 


Меките черепни кости, сравнителната им подвижност, както и фактът, че бебето прекарва по-голяма част от времето в сън, обикновено в една и съща позиция, създават предпоставка за деформиране на черепната кухина. Това състояние се нарича позиционна плагиоцефалия или т.нар. синдром на сплесканата глава. 


Към първа част от материала...Позиционната плагиоцефалия е по-скоро козметичен дефект, като не създава дългосрочни или краткосрочни здравословни нарушения. Нервната система и съответно нервно-психическото развитие на детето не се засягат. 


В първата година черепът нараства най-значително – с около 1 см за месец. Това позволява деформациите, като позиционната плагиоцефалия, предизвикана най-често в резултат от спане в една и съща позиция, да претърпят лесно обратно развитие.


За целта има няколко похвата, които е необходимо родителите да приложат у дома. Търпението и решителността също са от особено значение, тъй като всяко нарушение на създадената рутина или режим може да доведе до недоволство от страна на детето.

 
Какво да правим?

1. Сменете позицията на главата по време на сън. На практика това се получава трудно, особено в началото, тъй като бебето е свикнало да спи с глава, завъртяна в определена позиция (наляво или надясно). В началото то трудно ще „възприеме“ новия начин за сън, но ако проявите повече търпение, бебето постепенно ще „разбере“, че може да спи с глава, обърната на другата страна. Не се препоръчва използването на възглавници, спането на една страна или спане по корем за бебета, особено под 6-месечна възраст. Доказано е, че това увеличава риска от синдром на внезапната детска смърт.


2. Сменете позицията на бебето в креватчето или позицията на самото креватче. В повечето случаи за майката е по-удобно бебето да лежи обърнато на ляво. Тази принудителна позиция създава предпоставка за сплескване на главата от лявата страна. Ако има възможност, преместете леглото на бебето от другата страна. Така то много лесно ще се научи да спи с глава обърната на дясно и съответно деформитетът на черепа ще изчезне. 


3. Коремно време. Поставянето на бебето по корем, докато е будно и между храненията е едно от първите упражнения, които родителите трабва да научат и да прилагат у дома след изписване на детето. По този начин започва укрепването на гръбната мускулатура, което има решаващо значение за контрола на главата, обръщането, седенето, правият стоеж и т.н.

 

При наличие на деформиране на черепа в резултат от повтаряща се позиция при лежане, увеличването на „коремното време“ може да помогне за обратното развитие на деформацията. Задължтелно бебето трябва да е спокойно и да не се е нахранило непосредствено преди поставянето по корем. Използвайте това време за игри, говорене, пеене – така това ще се превърне в забавно занимание за детето. 


4. Физиотерапевтични процедури. Тъй като повечето деца с позиционна плагиоцефалия имат и тортиколис (в резултат от съкращаване мускулите на врата например), някои техники с масаж могат да помогнат за отпускане на мускулатурата. Необходимо е обаче лекар да покаже съответните физиотерапевтични процедури и да обучи родителите в правилното им прилагане. 


Задължително детето трябва да се консултира с лекуващия лекар при съмнение за позиционна плагиоцефалия. В някои случаи са необходими допълнителни изследвания, като наприемр ренгенография на черепните кости, за да се изключи по-сериозно състояние. 

 

Ако до 1-2 месеца няма резултат от упражненията у дома, е необходима повторна консултация с лекар с цел преоценка и изключване на друга причина за състоянието.